2015. január 31., szombat

Új töltelékposzt

Avagy találjunk ki kínunkban valamit. Szegény olyan csupaszka és szánalmas, hogy alig merem kirakni, de az angol címmel ellátott körbepostok nem vonzanak; a kérdőívek egy részére nem tudok érdemben válaszolni, a pozitív dolgok gyűjtögetésével pedig egyszer már próbálkoztam.
Tehát: kipostolom, éppen milyen könyvet kezdtem el olvasni, azaz a borítót, a fülszöveget és egy pár mondatos megjegyzést. Zseniális vagyok, ugye?
Remélem, mindenki hallja a hangomban az iróniát.

Afonso Cruz: Kokoschka babája
"Oskar Kokoschka, a festő annyira bele volt bolondulva Alma Mahlerba, hogy amikor véget ért a kapcsolatuk, készíttetett egy élethű babát, amely szerelme minden egyes részletét hűen lemásolta. A bábkészítőnek írt levelébe, amelyet a babához mellékelt, és amelyet pontos leírással ellátott rajzok kísértek, még azt is belevette, hogy a bőrnek mely ráncait tartja nélkülözhetetlennek. Kokoschka, aki nem akarta véka alá rejteni a szenvedélyét, a városban sétálgatott a babával, eljárt vele az operába. Egy nap aztán elege lett belőle, a fejéhez vágott egy üveg vörösbort, és a baba a szemétbe került. És innentől kezdve sok ember sorsában töltött be létfontosságú szerepet, olyan emberek életében, akik túlélték a második világháborúban a Drezdára hullott négyezer tonna bombát.

Afonso Cruz (1971) sokoldalú figura: nem csak író, hanem kiváló grafikus és közismert zenész is egyben. Könyveit saját alkotásai díszítik, de számtalan mesekönyvet is illusztrált már, és ezen kívül még animációs filmeket is rendez. A bluesos, swinges dalokat játszó The Soaked Lamb nevű zenekarban gitározik, bendzsózik, ukulelézik, vagy ha kell, hát énekel. Írói karrierje 2008-ban indult az Istenhúsa (A Carne de Deus) című regényével. Nagyon termékeny alkotó, írásaival számos portugál díjat nyert már. Legjelentősebb nemzetközi sikere,hogy A Kokoschka babája 2012-ben elnyerte az Európai Unió irodalmi díját."


Eddig - majdnem a könyv felénél járok - mindenről szó van benne, csak a babáról nem, de nem baj. A borító hátoldalán egy macska van, akit Luftwaffénak hívnak.


6 megjegyzés:

  1. Egészen új mélységet értünk el: megkívántattál velem egy könyvet, amit még el sem olvastál... ez már a vég.

    VálaszTörlés
  2. blackett: ezek szerint igaz, hogy mindig van lejjebb.:) Könyvtári, de még egyszer se hosszabbítottam, szal el tudom vinni neked, ha szeretnéd.

    Pilla: a Tündöklő lányokban meg Tokiónak hívják a kutyát.:)

    VálaszTörlés
  3. Ah, imádom az ilyen állatneveket figyelgetni :D

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen, de most nem merem bevállalni. Feltorlódtak a kölcsönkönyvek.... meg a teendők.

    VálaszTörlés
  5. Pilla: van egy pár.:) Az egyik kedvencem Beagle: Tamsin történetében Kand úr, eredetiben Mr. Cat.

    blackett: oké, majd alkalomadtán kivehetem neked.

    VálaszTörlés