2013. március 15., péntek

Plagizálás

Heloise írta a blogján, hogy egy észlény lány rengeteg postot lopott tőle. A blog hol nyitott, hol törlődik, Heloise kommentjét kitörölte, pedig nem egy ömlesztett dühroham volt, holott a csaj nagyon is megérdemelné.
A blog nagyrészt Heloise és Zizz bejegyzéseiből van összetákolva, de tőlem is ott díszeleg egy gyöngyszem, A boszorkányok elveszett könyve. Főleg a másik két blogger miatt vagyok felháborodva a dolgon, a saját postom miatt csak röhögök, leginkább amiatt, hogy Gordon Dóra (igen, kiírom a nevét, tehetek én róla, hogy a saját nevével nyitott blogot?) ezt biggyesztette az írásom végére:

"Húú. Összességében annyit tudok mondani, hogy... NE OLVASÁTOK EL..Pénzt ki adni érte tök fölösleges inkább tegyétek félre és gyűjtsetek másra. Kész borzalom ez a könyv komolyan mondom...ennél még a kötelező házi olvasmányok is érdekesebbek..

ÉRTÉKELÉS: 5/1,5
Letöltés : Én meg mondom őszintén semmi kedvem nem volt utána keresgélni, mert nem éri meg..de ha valaki kedvet kapott rá az keresse meg és töltse le."


Látod, Dórika, én használok forrásmegjelölést, sőt, még hivatkozást is. Semmit nem értél el az összetákolt blogod titkosításával, a tárolt változatnak köszönhetően mindenki nagyon jót fog röhögni. De az valamennyire szomorú, hogy ezek után valószínűleg más címen, más néven nyitsz egy új oldalt, és ott folytatod, ahol abbahagytad.

Ez az egész plagizálás, függetlenül attól, hogy ki csinálja, rohadt idegesítő. Az még hagyján, hogy én végigszenvedtem azt a 800 oldalas, borzalmas könyvet, utána írtam róla kétszer (halló, Dóri, az ekultos postom nem tetszett?), elég sok időm telt el a hülyeségek kijegyzetelésével, de Heloise-nak és Zizznek sokkal több munkája fekszik a blogjában (és a másolt blogéban is:D). Jelen szempontból lényegtelen, objektíve kinek mennyire "értékes" a bejegyzése, mert munkája van benne. Időt, energiát szánt rá, örömmel töltötte el, kigondolta, leírta, áthúzta, formázta, és talán mondhatjuk azt, hogy az egyéniségét tükrözi. Ő maga van írásában, és ebbe belerondítani két kattintással undorító.

Ui.: amúgy könyves bejegyzés írására készültem, köszi, Dóri, hogy elcseszted az időmet.






8 megjegyzés:

  1. Hihetetlen, hogy erről nem bírnak leszokni. Csak tudnám mi értelme ennek? Olvasson, abból talán profitálna is valamit és nem másoktól kellene lopkodnia. Mellesleg tőlem is emelt át dolgokat, példának okáért a The Raven Boys bejegyzésemet... A többit nem néztem, mert most hirtelen nincs hozzá idegem.

    VálaszTörlés
  2. Soha nem fogom megérteni, mire jó ez.

    VálaszTörlés
  3. Időről-időre feltűnnek ezek a csodabogarak! :(

    VálaszTörlés
  4. Számomra a blog egy napló, ami a könyvekről szól és a saját gondolataimról, érzéseimről. Nem tudom felfogni, ha valaki blogolni kezd, akkor miért mások gondolatát nyúlja le - sajátja abszolút nincsen? Vagy nem olvas semmit, csak úgy gondolja, hogy divatos ha van egy blogja??? (De úgy látom, hogy a helyesírással is gondjai vannak.)

    VálaszTörlés
  5. Abszolút nem tudom ezt megérteni. Bizonyos esetekben "oké", hogy plagizál valaki - mert lusta utánanézni valaminek vagy nem ért a témához és olyan egyszerű másolni -, de véleményt? Bármennyire is sötét valaki, valami saját gondolata csak van valamiről. Ha annyi, hogy "jó", akkor annyi. Vagy el se olvasta a könyveket, csak épp könyvesblogot akart? Jajmár. Annyi más lehetőség van, tegyen fel inspiráló képeket világigazságokkal meg szerelmi vallomásokkal, nagy sikere lenne. De ez, teljesen abszurd.
    Egyébként szerinte az olvasóinak nem tűnik fel, hogy a bejegyzés 90%-a kifinomult, pontos, stilisztikailag és helyesírásilag egyaránt megfelelő, a maradék 10 meg valami egyéb?

    VálaszTörlés
  6. Jaj, itt a letöltős magyarázkodása nagy kedvencem volt :-D :-D meg úgy egyébként is kész vicc volt a posztod után odabiggyesztenie ezt a két bekezdésnyi "izé" -t...
    Nekem az Elfújta a szélről írt bejegyzésem ellopása sértett a leginkább - nem azért mert húúú vagy ilyesmi, hanem mert a gyerekkori emlékeim is benne vannak. A lopott posztjaim közül az volt a legszemélyesebb. :-S

    VálaszTörlés
  7. Heloise: megértelek. Olyan ez mintha életed egy darabkáját lopnák el. :/

    Nekem is lopták már el személyes hangvételű recenziómat és baromi sz*r érzés volt. :(

    VálaszTörlés
  8. De jó, elnyelődött a kommentem.

    Nancy: ezt én se értem, igazán kíváncsi lennék a plagizálók válaszára.
    Sajnálom:(

    Nokedli: én se.

    Erika: áh, mindig voltak ilyenek, sajnos...

    Nikkincs: de mióta divatos egy könyvesblog?:P
    Sose számított trendi dolognak olvasni.

    Juci: de ha nem olvas, minek akar könyvesblogot?
    Nagyon röhögtem ezen, nem hiszem el, hogy másnak nem tűnik fel a különbség a stíluskülönbség.

    Heloise: volt olyan?
    Áh, sajnálom:( Ezt se értem, hogy egy ennyire személyes postot minek lop el? Vagy el se olvassa, mi van benne.



    VálaszTörlés