2014. január 4., szombat

A flamandok háza

"-... Jól tudja, hogy neki kevésbé hinnének, mint bárki másnak...
- De hát ennek semmi értelme!
- A vádnak szinte soha nincs semmi értelme, ahogy a védelemnek sincsen..."

Georges Simenon: Maigret és flamand lány
Értékelés: 2 borókapálinka az 5-ból
Kedvenc szereplő: -

Újabban ritkán fordul elő, hogy egy borító, kiadvány teljesen elbűvöl, de az Agave Maigret-sorozata lenyomta az agyamban a vizuális inger poros kapcsolóját. Olyan kis kompakt könyvek, karcsúk, könnyedek, többnyire esztétikus borítóval, nekem azt sugallták, nincs náluk jobb választás a vasárnapi ebéd utáni olvasásra. Az mellékes tény, hogy az újdonat álmatlanságom miatt hajnalban olvastam.
Sajnos a tartalom egyáltalán nem nyűgözött le, olyan érzés volt, mintha egy vázlatot olvasnék; pár odavetett szóval lefestett szereplők, sok ismétlés, oda nem illő mondatok, gondolatok, a hangulatteremtés szintén nulla volt. És mi az a rengeteg három pont? Majdnem minden mondat végén ott díszeleg, mintha egy szenvelgő tinédzserlány blogja lett volna a minta. A rátóti legényanyában láttam utoljára ilyet, ha jól emlékszem, ott minden bekezdés ezzel az írásjellel zárult.
A rejtélytől se vágtam magam hasra, egyedül a befejezés tetszett... vannak dolgok, amikért nem éri meg nagy árat fizetni. Néha hiába minden.

Lehet, hogy nem a minden tekintetben igényes Urak és játékosok után kellett olvasnom, ezért volt ekkora csalódás. Még van két próbálkozási lehetőségem, a Maigret és a gengszterek, abba belekukkantottam, nem láttam egy árva "..."-t se, és egy roman dur, Az elátkozott hajó, majd meglátjuk, hogy elnyerik-e a tetszésemet.

Eredeti cím: Chez les Flamands
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2013
Fordította: Ertl István
Ár: 2280 Ft


6 megjegyzés:

  1. Nocsak, azt hittem, te is szeretni fogod Simenont, ha így lett volna, még kapott is volna egy újabb esélyt tőlem, de asszem meggyőztél. Nyáron kezdtem ez Az özvegyet, de nagyon hamar félbehagytam, pedig milyen rövid (lett volna)!

    VálaszTörlés
  2. Jaj úgy sajnálom :( Mondjuk az Urak és játékosok után elég nehéz jó könyvet találni (bár még nem olvastam).
    Hú, az a sok ... engem is idegesített, egyébként nem jellemző a könyveire.

    VálaszTörlés
  3. katacita: igen, emlékszem, hogy félredobtad.:( Még a fentebb írt kettőt megnézem, végülis nem vesz el sok időt az ember életéből.

    Pilla: de idén fogod;)
    Ennek szívből örülök.

    VálaszTörlés
  4. Idén fogom, igen-igen! :) Már előrevettem, vcs-ben is benn van, ideje már olvasnom :)

    VálaszTörlés
  5. Igen, tudom.:) És a Calderont már le is nyomtad.

    VálaszTörlés
  6. Le bizony! :) mondjuk nem volt nagy tortúra :D

    VálaszTörlés