2014. február 19., szerda

The Drowning Girl - pici post

Nemrég olvastam Caitlín R. Kiernan The Drowning Girl című, roppant furcsa, nagyon intertextuális és nagyon összetett regényét. Elég nyomasztó a hangulata, és nem tűnik vidámabbnak, ha utána nézünk egy-két utalásnak, köztük a gévaudani fenevadnak, amelyet eddig én csak a Farkasok szövetsége LINK kapcsán ismertem, és Elizabeth Short, a Fekete Dáliának nevezett fiatal nő halálának.

A gévaudani fenevad:
Gévaudan Franciaország déli részén helyezkedik el, nagy részéből 1790-ben létrehozták Lozère megyét. A gall törzsről elnevezett tartomány ugyan híres volt a sajtjairól és a fennmaradt dolmenekről, ám az emberek leginkább a gévaudani fenevad (Beat of Gévaudan, Bête du Gévaudan) okán ismerik a vidéket, amely 1764 és 1770 között rengeteg embert támadott meg. Az adatok nem pontosak, egy forrás 210 áldozatról számol be, akik közül 113-an meghaltak, 49 túlélte, 89-cet pedig fel is falt az állat, máshol 60-100 támadásról lehet olvasni.
A mai napig rejtély, hogy pontosan milyen állatról van szó. A korabeli beszámolók tehén méretű farkast említenek, kutyaszerű fejjel, patás vagy karmos lábakkal. Különösen érdekes, hogy a szőrét pirosas árnyalatúnak írták le, és a háta közepén fekete csík húzódik. Megfordult a fejemben, hogy tényleg egy ember által irányított állatról lehet szó, mert mindig az áldozatok torkának, fejének ugrott, nem pedig a végtagoknak, ahogy a farkasról állítják ezt.
A támadások miatt a lakosság állandó rettegésben élt, a helyzet odáig súlyosbodott, hogy a király, XV. Lajos - a nagy francia forradalom idején lefejezett XVI. Lajos, 'Louis Capet' nagyapja - pénzjutalomért elrendelte az állat elfogását és megölését.
Rengeteg farkast elpusztítottak, teljesen feleslegesen, mert a támadások folytatódtak, ráadásul egyik állat sem felelt meg a leírásoknak. 1767-ben François Antoine, a király fegyverhordozója lelőtt egy hatvan kilós, 80 cm magas farkast, és kijelentette, hogy ez az állat tartotta rettegésben a vidéket. Antoine-t hősként ünnepelték, az állat holttestét pedig kitömték és Versailles-ba szállították.
1769-ben azonban egy állat megtámadott és megsebesített két embert, majd La Besseyre-Saint-Maryban öltek meg egy tucat embert.
A fenevadat végül Jean Chastel lőtte le 1770-ben, a gyomrában emberi maradványokat találtak. Chastelről sokan pletykáltak, egyesek szerint ő volt a fenevad gazdája, ráadásul az egyik áldozat azt mondta, látott egy embert az állat közelében, és nem támadta meg, egyszer pedig Chastel az állat elé állt, és az nem rontott neki. Továbbá azt terjesztették róla, hogy hiénákat tartott, és az egyik elmélet szerint egy hiéna volt a fenevad. Mások kutya-farkas keverékről, bőrpáncéllal borított masztiffról beszélek, de még az oroszlán is szóba kerül.
Soha nem derült ki, hogy pontosan milyen állat volt a gévaudani fenevad, és sajnos a preparált állat sem maradt fenn az utókor számára.

Források:
Gévaudan - Wikipédia
Beast of Gévaudan - Wikipédia (a kép is innen származik)
Kriptozoológia blog - a bejegyzés szerzője említ egy kihalt, patás állatot, amire a beszámolók alapján illik az állat leírása

Elizabeth Short:
Érzékeny idegzetűek óvatosan olvassák, vagy inkább hagyják ki.
A Fekete Dália-gyilkosságként elhíresült eset, bár 1947-ben történt, a mai napig nem merült feledésbe. A 23 éves nő megölését szenzációként tálalták a lapok, akadályozták a rendőrség munkáját, tönkretették a nyomokat, információkat tartottak vissza, és Elizabeth-et könnyűvérű nőnek állítottak be, aki kihívta maga ellen a sorsot és saját maga tehet róla, hogy áldozattá vált. Rengeteg bejelentés érkezett, több mint hatvan ember vállalta magára a gyilkosságot, de a tettest soha nem találták meg.
Short holttestét egy Los Angeles-i parkban találta meg egy járókelő, aki először próbababának nézte a testet. Elizabeth torkát fültől fülig elvágták - a The Drowning Girlben a főszereplő ezt nevezi werewolf smile-nak, vérfarkasmosolynak -, testét derékban kettévágták, az összes vére elfolyt. Rengeteg vágás volt rajta, több helyen megcsonkították.
A többit nem írom le, elég volt elolvasni a belinkelt forrásban a többi sérülést, a lehetséges elkövetőket is felsorolják, ha valakit érdekel. A teljesen sötét szobában néztem utána a két utalásnak, mert a kedves aludt, nem tagadom, hogy a hideg rázott az utóbbi miatt.
(A képek opcióra véletlenül se kattintsatok rá.)

Forrás:
Fekete Dália - Wikipédia


3 megjegyzés:

  1. utánanéztem ennek a két témának. kár, hogy erről a furcsa állatról nem születtek regények, viszont eszembe jutott, hogy ott a polcomon a Fekete dália James Elroytól. el fogom olvasni, kíváncsi vagyok. láttam filmen, és ott is jó volt nagyon.

    VálaszTörlés
  2. ja, és ez a Drowning girl miről szól egyébként?

    VálaszTörlés
  3. Nima: ha nem láttad a Farkasok szövetségét, ajánlom, szerintem jó kis film, és az extrákban van szó a megtörtént eseményekről, ha esetleg elérhető közelségben van dvd-n.
    A Fekete Dáliát ezer éve megvettem, m olcsó volt, ideje lenne elolvasni, ha már így belejöttem a témába.
    Egy paranoid skizofrén lányról szó, aki elkezdi legépelni a történetét, amit ő kísértettörténetnek nevez. Rengeteg utalás van benne, mitikus lények, a Szomorú vasárnap, öngyilkosok erdeje, regények, festmények. Elég nyomasztó, de nagyon érdekes és hajlok rá, hogy jó.:) Hanna írt róla az sfmagon.

    VálaszTörlés