2012. július 12., csütörtök

Eső

Szomjazik a föld, száraz, kirepedezett a bőre. Szomjazik a világ, az ember, az állat, a növény.
Szomjazom én is, tudtomon kívül.

Alapvetően imádom a meleget és a napsütést - sőt, a kánikulának is megvan a maga hangulata -, de a borús, sötét idő valamiért közel áll a szívemhez. Aznap is esett, amikor születtem. Nem tudom, miért szeretem ezt az időt, az emberek nagy része  borzongva menekül előle, én szinte sütkérezem fakó, szürke fényében, beszívom a finoman szitáló eső illatát, nyugodtan tekintek fel a fáradtfehér égboltra.

Mint látható, megint nem könyves post, de most ehhez volt kedvem.Hangulatkeltő írásnak pedig ajánlom Kosztolányitól a Záport, bár kicsit másfajta eső, mint amilyenről én makogtam.
"Szakad a zápor, zuhog és locsog.
Oldalról támadja a házfalakat, vesszőzi a palánkokat, pofozza az utcalámpákat haránt, pászmás vízsugaraival, vastag, világosbarna csöppjeivel. Bokrok mosakodnak benne sikoltozva, falusi asszonyok módjára, fejükre borítva zöld szoknyájukat. Rózsák kövérednek tőle szemlátomást. Fák ugrálnak, vasrostélyukon, mint tréfás urak a gőzfürdő zuhanyalapjain, prüszkölve és rikkantgatva, hogy mennél többet kapjanak az áldásból, magasba tartva, lengetve ujjongó karjukat. A sár szomjasan habzsolja-vedeli a vizet. Házak csatornái oroszlánok dühével okádják az esőt tajtékosan-fehéren, szinte fölmagasztosodva. Kis, forradalmas patakok vágtatnak a kövezeten, cikáznak és bújócskáznak, a nagy hangversenyhez a scherzót szolgáltatva."

_________
Képek forrása: weheartit.com

4 megjegyzés:

 1. én is nagyon imádom az esős időt, de a napot nem annyira bírom.
  viszont ha within temptation-t hallgatok, mindig őszi érzésem lesz. még a rekkenő hőségben is.

  VálaszTörlés
 2. nem gondoltál még rá, hogy Angliába költözz?:) Engem részben a szél meg az eső tart vissza tőle, bár nyaranta én is imádom mikor beborul (nem csak a rövid viharokat, hanem a hosszú esős napokat is), de azért ami a UK-ben folyik, az már sok lenne asszem.

  VálaszTörlés
 3. Én is hiába vagyok nyári gyerek, nem bírom a meleget, a napsütést se különösebben kedvelem :-D
  Inkább én is az eső, a köd meg a szürkeség kedvelője vagyok. Pulcsi, sál, pöttyös esernyő - ó, bárcsak már ott tartanánk.. :-)

  VálaszTörlés
 4. Óóó, igen...
  Én egyenesen gyűlölöm a meleget, ha húsz fok fölé kúszik a hőmérő, már szenvedek :) Eső, szél, hűvös jöhetnek, de villámlás, dörgés és vihar is! Kevés jobb dolog van annál, amikor a nyári hőség után az erkélyen állva tárt karokkal élvezem az esőt és az égzengést. Ha elég bátor lennék és bevállalós, tuti Angliába költöznék. Vagy skandináv vidékre. Másnak a napfény a lételeme, nekem az eső, meg a hűvös szél :)

  VálaszTörlés