2014. január 14., kedd

Fekete-fehér csíkok

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Hányingert kaptam a hülye csíkoktól, ez ezüst alkatrészektől és a nyavalyás csillagoktól. Négy napig olvastam ezt a könyvet, ma délután fejeztem be, és egyre dühösebb vagyok. Magamra és a könyvre.

Minden előrejelzés szerint imádnom kellett volna ezt a történetet, mert odavagyok a misztikus hangulatért, a titokzatosságért - de ezek nekem mind hiányoztak. Ez egy nagy semmi, egy üres porondon díszelgő, fekete selyemből készült cilinder. A színpad üres, a nézők elmentek, a székek között szétszórt pattogatott kukorica, összegyűrt papírpoharak, állott levegő a sátorban. A bársonyhuzatú székek kopottak, a sátor ponyvája toldozott-foldozott, a hatalmas oroszlán fogatlan vénség. Amíg vakítanak a fényszórók és ámul a nép, nem látszik a talmi ragyogás. Addig igazinak tűnik.
Ez a könyv (nekem) nem más, mint szép képek egymás mellé rakosgatott sora. Kicsit a Vándorsólyom kisasszony gyermekeire emlékeztet, ami tényleg fényképekhez íródott, de annál jobb egy fokkal. Erin Morgenstern nagyon szépen el tud képzelni dolgokat, gondosan megkomponált ruhákat, milyen árnyalatú fehér selyemből van és pontosan milyen rafinált fekete csipke díszíti, milyen érdekes, bizarr tárgyak vannak a szobában és a fekete-fehér csíkos sátrakban milyen illúziókkal etetik a közönséget. Értem én a szereplőket, a motivációikat, szépen össze is van minden szál kötve, de csak szépen felöltöztetett marionettbábuk. Mindez nagyon jól működik képeken, lehet, hogy filmen is fog, de egy regényhez kevés. Hiányzik a varázs, ami élővé teszi a történetet. Még csak nem is hangulatos, legalábbis nekem nem.
Száz oldal után már gyanús volt, hogy nem fogjuk egymást szeretni, és hiába mondtam azt korábban, hogy ami nem tetszik, félhebagyom, azonban az Éjszakai cirkusznak meg akartam adni az esélyt, hogy elbűvöljön. De nem sikerült. Szerettem volna a csíkos sátrak között bolyongani, beszívni a pattogatott kukorica, az égetett cukor és az örömtűz füstös illatát, élni az érzékek és illúziók ünnepét, de hamarabb tudtam volna fehér nyulat előhúzni a cicás sapkámból, mint ezt átélni. Ha sikerül, az előző mondatban "szerettem" lenne a "szerettem volna" helyett. Sajnos a kettő között szívfájdító a különbség, négy nagy érdektelen olvasmányáé, dühöngésé és csalódottságáé. Ráadásul ez volt az első idei várólistacsökkentő olvasmányom.

Amúgy, ha létezne ilyen cirkusz, szívesen jegyet váltanék.

Ui.: ez tetszett Audrey Niffeneggernek?!
Ui2.: utálom, ha lehagyják a névelőket a címekből.
Ui3.: a fanmade trailer jobb, mint a hivatalos.

Eredeti cím: The Night Circus
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2012
Fordította: Rakovszky Zsuzsa
Ár: 3990 Ft
Az írónő honlapja


11 megjegyzés:

  1. Úgyúgy. Sosem értettem, miért ilyen népszerű, én rettentően utáltam ezt a szenvelgős lufit.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem meg a posztod olyan Am, mint a könyv ;). És én a könyvet nagyon szerettem.

    VálaszTörlés
  3. Hogy mik vannak :o
    Én szeretem a könyvet nagyon, de azért nem veszünk össze ;)

    VálaszTörlés
  4. cinnamon: nem lenne ez rossz, csak... valami hiányzik. Mivel bőven adtam neki időt (ráadásul majdnem két évig vártam a megfelelő hangulatra), még a rossz pillanatra se foghatom.

    Zenka: :D oké.

    ilweran: én is megleptem magamat.

    VálaszTörlés
  5. Pacsi! Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit szólsz majd hozzá, de valahogy elégedettséggel tölt el, hogy egyre több emberrel találkozom, akinek nem tetszett. (bocs)

    VálaszTörlés
  6. Ajjajj, nekem is benne van az elolvasandók között, igaz nem várólistás, de a 2014-es tervemben szerepel. Egyébként éreztem én hogy valami nincs rendben vele, ezért is nem mertem eddig belefogni az olvasásába. Most akkor halogatom egy darabig. Jó poszt amúgy :)

    VálaszTörlés
  7. katacita: ezek szerint neked se a szíved csücske. Hát, így jártunk. Ha egyszer elkészül a film, talán megnézem, látványnak pazar lesz.

    Millabell: lehet, hogy én is ezért halogattam olyan sokáig... majd less bele, kíváncsi vagyok, mit mondanál róla.
    Köszi.:) Szerintem olyan közepes, inkább ki akartam magam dühöngeni, mint hosszan analizálni.

    VálaszTörlés
  8. Az biztos, de szagos moziban kéne megnézni.

    VálaszTörlés
  9. Húúúú. Most kicsit "megijedtem", az Éjszakai cirkusz nekem is tervben van - persze, azért majd én is megpróbálkozom vele meg minden, csak úgy meglepődtem, mert eddig csak szinte dicsérő véleményeket olvastam róla. (legalábbis amikbe belefutottam) Na, majd valami könnyed hangulatomban előveszem, én is megnézem magamnak :-)
    És amúgy csatlakozom a többiekhez: szuper poszt lett, tényleg! :-)

    VálaszTörlés
  10. Ó, csak nyugodtan olvasd, valószínűleg csak néhányunknál nem működik a varázsa.:)
    A szupertől messze áll, de köszi.:)

    VálaszTörlés