2014. április 28., hétfő

A Könyvfesztről nagyon csapongva

A könyves rendezvények nekem inkább a találkozásokról szólnak, mintsem a könyvekről. Az együttes tünetként jelentkező introvertáltságom, mizantrópiám és antiszociális lelkületem ellenére ilyenkor szeretek emberekkel összefutni, pl. Agathával (köszi a csokit!) vagy Gabye-val, akiket a folyamatos virtuális kontakt mellett évente kétszer látok, Könyvfeszten és Könyvhéten.:)
Állítólag az idei volt a leglátogatottabb Könyvfesztivál, nekem csak annyi rémlik, hogy kurva sokan voltunk, a Gabo és a Szandi közötti keskeny folyosó teljesen bedugult szombat délután. A helyzetet nem könnyítette meg, hogy a végén volt a Libri és annak 2+1-es akciója, meg a Líra, ahol szintén izgatott emberek zsizsegtek. Mi csak szombaton mentünk ki, rögtön a bejáratnál összefutottunk a Shanara vezette miskolci szekcióval - remélem, egyikőjük sem bánja, hogy így nevezem őket -, utána beszáguldottunk a fantazmós beszélgetésre, ahol összeszedtük a szokásos társaságot. A társalgás legérdekesebb és egyben legkínosabb pontja egy bácsi felszólalása volt, aki a saját könyvét ajánlotta. Vérciki volt.
Ezután a lányok elpárologtak Patrick Ness dedikálására, mi pedig végigjártuk a standokat, megmutattam vicomte-nak A királykisasszony, akinek nem volt birodalma c. bájos-vicces mesekönyvet (a könyvtárban olvastuk el Nokedlivel), nagyon nehéz volt megállnom, hogy ne vegyem meg, de végül sikerült. Van a Könyvfesztnek -és Hétnek egy érdekes hatása; ekkor még azok az emberek is könyvet vesznek, akiknek egész évben eszükbe sem jut. Mindenki könyvet tartalmazó szatyrokkal jár-kel, a párás, fülledt levegőben az elégedettség érzése terjeng. Ez a hangulat minden alkalommal megcsap, és nagyon magamba kell szállni  ahhoz, hogy ellenálljak neki.
Ettől függetlenül nem távoztam üres kézzel. Amikor nagyban túrtuk a Librotrade 500 Ft-os kosarát, kezembe akadt Jennifer Egan: The Keep c. gótikus regénye, és a "mysterious castle" szókapcsolatnál eldöntöttem, hogy ez nekem kell, nem érdekel, hogy posztmodern, és esetleg szövegértési nehézségeim támadhatnak. Emellett Alexandra Harris Viriginia Woolf-életrajza is az enyém lett, köszönet érte. El se hiszem, hogy végre megjelent.
A többiek jobban eleresztették a gyeplőt, szegény pat különösen kiéhezett állapotban volt, és a "Megéri, vazze!" gondolatfüzér végig a feje felett lebegett - egyelőre ő a legesélyesebb a 20 km-es, vicomte által diktált tempóban megteendő büntetőtúrára -, az ajkán pedig üdvözült mosoly. Az első roham után lihegve összeszedtünk mindenkit és elvonultunk ebédelni a Finomító Kantinba, aminek az az egyetlen problémája, hogy kicsi, a kaja viszont finom és az árai is reálisak. Mi Nitával epres-spárgás tejszínes spagettit választottunk, málna-, ill. gyömbérszörp kíséretében, ő még édességre is benevezett.
A Millenáris területén, ebéd után, küzdöttünk az alváskényszer ellen és újfent megostromoltuk a standokat. Nem tudom, hányszor mentünk végig rajtuk, állatira elfáradtam, és sokakhoz hasonlóan elkapott a tömegiszony. vicomte dedikáltatta az új Ólomerdőjét, addig én letámadtam theodorát, mert még sose találkoztam vele, és igazán nem hagyhatott ki engem. Asszem, még ebéd előtt PuPilla a nyakamba ugrott, szerintem senki nem örült még nekem ennyire.:D Imádom ezt a nőt, állandóan nevet és ettől nekem is nevetnem kell.
Nem tudom, mikor léptünk le, talán öt óra körül. Kimerülten kerestünk egy italneművel és főleg ülőhellyel felszerelt presszót, nézegettük a könyveket, ittunk és beszélgettünk. Később befutott a sci-fi tagozat néhány tagja (kérdezzétek meg petamast, hány lány lakik a koliban), beszéltünk Connie Willisről, a menstruációról, a Fuck Me, Ray Bradbury című izéről [nem vagyok hajlandó belinkelni, mindenki keressen rá], nagy népszerűségnek örvendett egy ingyenes Galaktika és a helyes asszonytartás mikéntje.

Hú, ez nem is lett rövid, pedig a fene akart ennyit írni a Könyvfesztről, most az egész szféra úgyis ezzel van tele. Ezer bocsánat, hogy nem soroltam fel mindenkit tételesen, akivel találkoztam, remélem, a helyszíni öröm kárpótolt.

A többiek beszámolója:
theodora
makitra
Lobo
PuPilla
katacita


9 megjegyzés:

  1. Ohh a Virginia Woolf életrajz! Megvárom mit mondasz róla :D
    És köszi, hogy 'letámadtál', örülök hogy végre megismerhettelek élőben is!
    Lassan rákapok én is a blogvilágon kívüli ismerkedésre. Remélem még több emberrel találkozhatok a könyvhéten, muszáj lesz mennem!

    VálaszTörlés
  2. Ez a J. Egan nagyon jó vétel volt, te legalább nem vagy rest angolul olvasni :) Áttúrtam én is az 500 Ft-os dobozt, de nem találtam semmit, persze úgyis csak évekig porosodna a polcon. Azért remélem a The Keep megjelenik előbb-utóbb magyarul is. Örülök, hogy pár másodpercre összefutottunk:)

    VálaszTörlés
  3. Lemaradtam rólad (is) sikeresen :((( Pedig lézengtem a standon az Ólomerdő dedikálás alatt, de aztán ebédelni mentem én is. De a szombat az horror volt, Pupillával sem tudtam beszélni, mert annyira de annyira sokan voltak, hogy húúhhh. De egyszer csak összefutunk végre. Mondjuk amilyen az arcmemóriám ha könyvet is adok el neked, azt sem tudtam volna, ha nem szólsz :D :D :D

    VálaszTörlés
  4. Emlékszem, amikor Pupillával először találkoztam a nyakamba borult, s annyira a hatása alá kerültem, hogy én, aki nem vagyok az az érintgetős fazon amikor 2 percre rá bemutatkozott nekem Cseri őt meg én öleltem meg. Aztán bocsánatot kértem, hogy ez nem szokásom, csak hát Pupilla rám ragasztotta a lelkesedést :)

    VálaszTörlés
  5. Emlékszem, Lobo, molyszülinapon volt. Klassz volt! :) Pupillával szintén ott találkoztam, Amadeával viszont egyembernél. Kár, hogy idén nem jutottam ki a fesztiválra, így csak irigykedve olvasok. Talán majd a könyv7. :)

    VálaszTörlés
  6. theodora: tetszik.:) Olvasmányos és érdekes, de nem felszínes.
    Gyere is, az még nagyobb banzáj!

    katacita: jaj, dehogynem... sokkal aktívabban kellene angoloznom, de mindig vannak szünetek.
    Mást én se találtam a dobozban.
    Én is örülök.:)

    zakkant: sajnálom:( Nem láttalak a Gabo standjánál, pedig voltam ott vagy háromszor. Ah, az borzalom volt, annyira nem fértünk el, és nem értem, miért nem csinálnak vmit, h ne legyen olyan fülledt a levegő. Meg több mosdó se ártana...

    Lobo: ez nagyon aranyos.:)) Én alapvetően elég búvalbélelt vagyok, de ha Pilla elkezd röhögni (ami szerencsére elég gyakori), mintha elfújták volna a rosszkedvem.

    cseri: gyere mindenképpen a Könyvhétre, jó buli.:)

    VálaszTörlés
  7. Lobo <3 :) Bocsi, jól lerohanhattalak, néha csak ráugrok egyes emberekre, aztán ki gondolná, hogy annyira nem szeretnek esetleg ölelkezni :) De örülök, hogy ilyen jó emlék maradt. :) Megmondom őszintén, nekem az akkor valamilyen szinten katarzis volt, mert mégis te voltál, aki miatt az egész blogéletbe bekerültem, és ott se lettem volna, meg sem ismerem a többieket, ha nem botlom beléd :) :)

    Zakkant, hát jól nem sikerült beszélgetnünk, nagyon sajnálom, de előbb nem jutottunk oda, illetve épp nem voltál a standnál, vagy épp dedikáltattam stb stb, akkor meg már a hócipőm tele volt és már inkább mentem volna, szóval legközelebb :) :)

    Amadea :D kösziiii, most egész nevethetnékem támadt ;D

    VálaszTörlés
  8. Juj de jó hogy tetszik a Woolf könyv :)
    Nem tudtam menni fesztre, ami egészen addig nem is zavart, amíg el nem kezdtem olvasni ezeket a lelkes beszámolókat. Legközelebb tuti megyek és mindenkit letámadok (azt is, aki nem szeretné, muhaha :D )

    VálaszTörlés
  9. ilweran: a Könyvhéten bepótolhatod.:)

    VálaszTörlés