2012. november 1., csütörtök

Relaxáció Plum módra

Van egy pont, amikor elegem lesz a könyvek adta élményekből, érzésekből, amikor már túl sok, és szinten nem bírom feldolgozni. Ilyenkor valami megszokottra vágyom, egy olyan történetre, amelyet ismerek és szeretek, és amely ennek ellenére képes fenntartani az érdeklődésem.
Ekkor kerülnek elő a többször olvasós könyvek. Nem feltétlenül a kedvenc könyvek azok, tkp. nem tudom, mi határozza meg, hogy egy regény többször olvasós legyen, két szempont biztos: könnyű legyen és ne túl hosszú. Például nagyon szeretem az Elfújta a szelet vagy A sündisznó eleganciáját, de ebben az állapotban egyikhez se fűlik a fogam. Tipikusan többször olvasós könyv néhány Fable (Szennyből az Angyal, Sárkánykönny, Mesemaraton, Halálnak halálával - nem tudom, ez utóbbit miért kedvelem annyira, még csak nem is a legjobb akcióregénye, de mindegy), de nem akartam magam előtt ilyen unalmasnak mutatkozni, úgyhogy lekaptam a polcról A szingli fejvadász első részét, nemrég megmutattam a kedvesnek a fánkvadász polcot (vigyázat, a polc megtekintése súlyos következményeket von maga után!), és nosztalgia ébredt bennem Stephanie Plum kalandjai iránt.
Extrán hálás vagyok Janet Evanovich-nak - mondjuk, azért nem, mert folyamatos pizza-és sütivágy gyötör a könyv elolvasása óta -, mert egy másik problémám megoldásának is segítkezik. Ezt falási rohamnak hívom, úgy látom, katacitát is ez a kórság gyötri, de most igyekeztem tudatosan lassan, ízlelgetve olvasni, hogy jól elmerülhessek a burg forró, benzingőzös levegőjében. 300 oldal a könyv, egy nap alatt lenyomhattam volna, de nem akartam. Nem akarok többé sietni.
A zabálás nálam még megspékelődik azzal, hogy arra törekszem, minél változatosabban olvassak, és amikor elkezdek nagyon tudatosan figyelni erre, kezd elveszni az olvasás öröme. Ó, a fene ott egye meg, ha nem olvastam török vagy svéd szerzőt, drámát, nem fejeztem be a növényes könyvet, ha nem lesz meg idén a száz, csak kilencven, miért érdekelt ez engem? Igen, baromi sok olvasatlan könyvem van és szép dolog, ha az embernek tágul a látóköre, de ha kivész belőle az élvezet, nekem mit sem ér az olvasás. Ezt mutatta meg nekem Stephanie Plum, cseresznyepiros rúzsával, arany karika fülbevalójával és Rexszel az oldalán. Meg az édesanyja főztjével, nem szeretem az ananászt, de azt a tortát olyan nagyon szívesen megkóstolnám. Kövér leszek és boldog.

Ja, és megint beszaladt a madzag, ill. régóta be van szaladva (a fogalmazás se érdekel, így van), úgyhogy kabátkönyv is kellett, utazás előtt komoly gondban voltam, hogy kiket hozzak fel magammal - mondjuk, ez mindig őrjítő dilemma -, de nagy nehezen döntöttem, ma pedig fogtam őket, feltornyoztam magam körül az ágyban és örültem a könyveimnek. Befejeztem Stephanie-t és sajnáltam, hogy vége. Könnyen előfordulhatik, hogy a másik három rész is le fog csúszni, és nem fogom öngólnak tekinteni, vagy felesleges kitérőnek, ami miatt nem haladok az olvasatlan könyveimmel. Az Ulpius pedig nyaljon sót, amiért megint leállt a sorozat kiadásával.
Amúgy ők vannak itt velem kabátként:
Karen Marie Moning: Rossz hold kelt fel Kerstin Gier: Zafírkék Sue Townsend: Adrian Mole újabb kínszenvedéseiAlessandro Baricco: Tengeróceán
(Hezitáltam a Soulless - Lélektelen és Az elfeledett kert felett, de ennyi cuccot nem bírtam volna el. Igen, tudom, hogy jók, ők is sorra kerülnek, reményeim szerint nemsokára. )

Ja, igen, és próbálok minél kevesebb könyvet beszerezni, a tavalyihoz képest nagyon jól állok, de 113 könyv baromi sok, még ha csak negyven is az, amiket vásároltam. Ebben nagy segítségemre van, hogy nincs időm reciket olvasni, de nem is bánom, mert mostanában nem érdekelnek az új könyvek és elegem van a határidőkből, a YA-kból meg főleg.

Ui.: Neela, nem felejtettem el a havi zárást, holnap jelenik meg, bár nem lesz olyan megnyugtató;)


14 megjegyzés:

  1. épp rohadt éhes vagyok, kellett nekem rápillantani arra a fánkos polcra! (de már sül a gombás melegszenya, ilyenkor ideális)

    azon gondolkoztam, hogy ha vajon nem jelölgetnénk a molyon, nem írnánk listákat az elolvasott könyvekről, neadjisten blogot se írnánk, vajon akkor is lenne ez a kényszer? mert én már nem tudom elképzelni, hogy mi váltja ezt ki... Tök jó lenne lelkiismeret-furdalás nélkül (újra)olvasgatni, én A szeleburdi családra készülök hetek, hónapok óta, de arra a kis rövid gyerekkönyvre se visz rá a lélek, mert tudom, hogy bűntudatom lenne, mert épp nem fért bele az ötéves tervbe, és már különben is megvolt egyszer.
    Komolyan grat a Szingli fejvadászos újraolvasáshoz, büszke vagyok rád! :)

    (és nagyon remélem, hogy képes leszek 2013-ban NEM benevezni a várólistacsökkentésre, pedig már kész a listám, naná.

    VálaszTörlés
  2. üdv a zabálók között ;-D
    én azt vettem észre, hogy minél kevesebbet olvasok, pl. mint idén, annál nagyobb könyves élményeim vannak.

    VálaszTörlés
  3. katacita: hehe, ezek szerint nemcsak én vagyok olyan, aki szívbaj nélkül eszik hat után:)
    Ez nekem is eszembe jutott, és azt kifelejtettem a postból, hogy amikor a Szingli fejvadászban az első lejegyzendő momentumhoz értem, és automatikusan indult a kezem a füzet felé, leállítottam magam. Nem akarok jegyzetelgetni meg új postot írni (a blog régi helyén van az első olvasásról), csak élvezni akarom az olvasást. Sőt, vannak olyan könyvek, amikről nem írtam blogpostot, m nem volt hozzá kedvem.
    Olvasd el nyugodtan a Szeleburdi családot, és meglátod, milyen jó lesz:)
    Köszi:)

    (Én azon már idén se vettem részt, és nem hiányzik.)

    szeee: az tök jó, én arra törekszem, hogy lassan olvassak, ezért tartom hülyeségnek az olvass egy héten két könyvet meg a többi kihívást, mi értelme van?

    VálaszTörlés
  4. Egyet kell értenem veletek, én is azóta olvasok ilyen 'ipari'mennyiségben mióta blogolok. Annyi jó könyvről olvasok, hogy sürgetem magam, hogy minél többet elolvassak - és így tényleg elveszik az élmény! Próbálok most én is lassítani, most már próbálok csak egy könyvet olvasni egyszerre! :) Szingli fejvadász jóóó (Upius meg nyaljon sót :D :D).

    VálaszTörlés
  5. Épp mostanában láttam az évi 300 könyv kihívást, és kis híján megfulladtam a félrenyelt falatomtól - fizikailag sem értem, hogy lehet ennyi könyvet befalni, azt még inkább nem tudom elképzelni/elhinni, hogy ha valaki ennyit és ilyen gyorsan olvas, az minden könyvet a helyén tud kezelni és "emészteni". Persze lehet hogy csak savanyú a szőlő :D
    Lassítani kell, már katacita bejegyzése után is itt bólogattam, hogy majd' leesett a fejem. Hetek óta őrlődöm azon, hogy kérjek-e még egy 800 oldalas szépirodalmat recire, de erős vagyok, és lemondok róla, mert ha azt is elkérem, karácsonyig rohanvást kell olvasnom, hogy minden meglegyen, annak meg nincs értelme. Inkább majd könyvtárból kiveszem, és beletörődök, hogy kevesebbet olvasok idén, mint tavaly :)
    Jókat válogattál össze, remélem, segítenek, a Plum-olvasást meg nagyon támogatom, az mindig felemelő :D

    VálaszTörlés
  6. a 800 oldalas recit én sem vállalom be, pedig érdekel.
    A dervisházat én pl. több, mint három hét alatt olvastam ki, nem akartam, hogy vége legyen (amellett, hogy az első felénél alig volt időm olvasni) :)

    VálaszTörlés
  7. A Zafírkék nagyon jóóó:) És most oooolyan irigy vagyok a Moning 4. kötetére. Tegnap fejeztem be a hármast, és itt nyommogok mert nincs meg a 4. :D

    VálaszTörlés
  8. szeee: Én kb. egy hónapja Dervisházat akarok olvasni, de épp azért nem kezdtem bele, mert most rohannom kéne vele, és azt nem akarom :) Az a könyv lesz a januári "jutalomfalat", akkor lesz időm lassan olvasni - addigra véget ér a karácsonyi reci-időszak, és végzek a várólistával is ;)

    VálaszTörlés
  9. egy füzet nekem is kéne, csak tuti mindig elfelejteném magammal vinni... de akkor lehet, hogy jobb is, hogy nincs:)
    a mai temetőzés után amúgy A Highgate temető ikreire vágyom, pedig elsőre nagyon nem tetszett...

    VálaszTörlés
  10. Én blogok előtt is rohantam az olvasással, de az bizti, hogy a listák, meg a moly, meg a blog nem segített a lassításban. :)
    Csatlakozom a Zafírkéket szeretők táborához. :)

    VálaszTörlés
  11. A Rossz hold kelt fel és a Zafírkék nagyon jóóó, ezekbe tényleg jól be lehet gubózni. Nekem az Új nap virrad is nagyon sokat segített, mikor nem voltam éppen csúcsformában.

    VálaszTörlés
  12. Dóra: nálam később kezdődött, kb. 2-3 éve. Nagyon sok jó könyv van a világon, de bele kell törődni, hogy MINDET nem fogjuk tudni elolvasni, jóformán cseppeket mérünk ki a tengerből.
    Igen, nyaljon sót, azt is írhattam volna, hogy szívjon gázt:D

    Ilweran: jézusom... én már a 200-nál hülyén néztem, kíváncsi lennék annak az embernek az igazi gondolataira, aki ennyi könyvet képes olvasni egy évben.
    Az Abban a házban? Az engem is érdekel, de pont a 800 oldal tartott vissza, ill. ha lenne kedvem recizni, meg más nem lenne, és normális időkeretem lenne az olvasásra, kérném, de így nem. Szerintem ne kérd be, majd eljut hozzád valahogy, próbálok áthelyezkedni erre a zen nézetre:D

    szeee: nekem A dervisház pont rosszkor jött, vonaton és nyaralás alatt olvastam. Szegény könyv megsínylette fizikailag is.

    Anaria: nemsokára itt a karácsony;) Amúgy még előrendeltem, csak most került sorra.

    katacita: nálam mindig van toll meg papír. Antinő vagyok, nem rúzzsal felszerelkezve érzem jól magam, hanem ezekkel:D
    Ó, én azt nagyon szerettem... minden borús őszi napon szeretném újraolvasni. De láttam, elkezdted a Szeleburdi családot, hajrá:))

    Joey: és sikerült azóta lassítani?

    VálaszTörlés
  13. Én nem is értem, hogy lehetne 200 könyvet is elolvasni akár. Én erre az évre 40-et tűztem ki, amivel elégedett vagyok :) néha kell hogy az ember elgondolkodjon, vagy megeméssze az olvasottakat. Újraolvasni nekem sem nagyon volt időm, pedig vannak könyvek, amiket szeretek. Minden évben olvasok HP-t például.
    Naja várom én is a karácsonyt, de most pl. ruhatár átalakítási projektben vagyok, és lehet, hogy a könyves eklézsiát arra költöm, már ha lesz bennem elég önuralom és nem csábulok el :D

    VálaszTörlés