2013. november 11., hétfő

Megjelenések, amikre nem nézek rá

Mert az idei befogadóképességem a végéhez ért (59 könyv - igen, még mindig ennyi, hiába néztem meg megint), és még jönnek a karácsonyi ajszik.

Juliet Grey: A fényűzés napjai
Nagyon szeretném ezt a könyvet, az első rész is kellemesen elszórakoztatott. Valószínűleg 2014-ben beszerzem.
Amúgy annyira tetszik a borítója, a Tericum ezt is nagyon igényesen hozta össze. A borító a valóságban kicsit világosabb, mint ezen a képen, igazán nagyon gusztusos.
"1774. Párizs. Mária Antónia mindössze tizennyolc éves, amikor trónra kerül XVI. Lajos feleségeként. Az uralkodópárra hatalmas feladat hárul: megőrizni a Bourbon dinasztiát, és távol tartani Franciaországot a tengerentúlról fújó forradalmi szelektől. Vajon hogyan birkózik meg mindezzel az ifjú királyné? Feladja-e a szórakozásait, extravagáns életmódját, a ruhaköltemények vásárlását, a szenvedélyes színházba és operába járást?Mária Antónia próbál felülkerekedni az őt körülvevő pletykákon és intrikákon, s miközben sokszor szomorúan botorkál házassága sötét útvesztőiben, boldogan hordozza méhében gyermekét, majd titkos szerelembe bonyolódik a svéd Fersen gróffal.
Franciaország tragikus sorsú és fényűző életviteléről elhíresült királynéjának tizenöt évnyi uralkodásáról szól ez a történelmileg hitelesen megírt, lebilincselő regény, amely a Mária Antónia életét megörökítő trilógia második kötete."
Már megjelent
Kiadó: Tericum
Ár: 3970 Ft


Ljudmila Ulickaja: Örökbecsű limlom
Ulickajától már olvastam ezt-azt, de szégyenszemre évek óta nem került a kezembe. Idén (vagy max. jövőre) lenyomom Surikot, de ez a kötete a személyesség miatt nagyon érdekel.
"Az Örökbecsű limlom minden eddiginél összetettebb képet nyújt Ljudmila Ulickaja ön- és világszemléletéről, élet- és művészetfilozófiájáról. A műfajilag is sokszínű kötetben az orosz írónő szinte az összes olyan dologról beszél, ami foglalkoztatta valaha. A személyesebb szövegekben, illetve a vele készült és a kötetbe beválogatott interjúkban kendőzetlen őszinteséggel fogalmaz magánéletéről, pályafutásáról. Megtudhatjuk, hogy a családi környezettől kezdve az olvasmányélményekig mi formálta leginkább a személyiségét. Miként azt is, milyen véleménnyel van a család, szerelem, házasság, barátság fogalmáról és megvalósulási formáiról. A társadalmi kérdésekben is bátran foglal állást. Így derül rá fény, mit gondol a nők társadalomban betöltött szerepéről, a politikáról, az állami és egyházi ideológiákról, vagy éppen a világ működését meghatározó gazdasági rendszerekről. Esszéiben, művészeti írásaiban pedig főként a kifogyhatatlanul gazdag orosz kultúra legfontosabb kérdéseiről beszél. Mindezt a tőle megszokott közvetlenséggel és nyíltsággal tárja olvasói elé."
Megjelenés: 11.14.
Kiadó: Magvető
Ár: 3192 Ft (előrendeléssel) / 3990 Ft


Győrei Zsolt - Schlachtovszky Csaba: Emmuska
Lehet, hogy csal az orrom, de vicces történelmi paródiának tűnik. Kackiás nemzeti vadregény! Ilyet!
"-De miért nem játszik valami osztrák dalművet is?
-Kérje meg!
-Én? Á, nem, az olyan… kellemetlen volna.
-Miért? Maga a császár.
-Az én vagyok. De ezek a magyarok olyan sértődékenyek. Hiányzik nekem, hogy megint elmondják, miért nem Kossuth győzött?
-Akkor megkérem én.
-Ne tegye! Benne volt a kiegyezés egyik titkos záradékában, hogy a nemzeti hangszereken előadott koncertek műsorába a császári kamara nem avatkozhat bele.
Aljas merénylet készül Ferenc József császár ellen! De mi szükség ehhez egy világhírű cimbalomfenoménre? És mi köze mindehhez a Tiszaszalókot rettegésben tartó Prémes Rémnek? Vagy Emmuskának, a Londonba szakadt magyar grófnőnek és karótnyelt angol férjének? Min múlik végül, hogy botrányba fullad-e az Ezredévi Kiállítás Budapesten? S vajon gyorsabb lehet-e egy betyárból omnibuszlovassá vedlett csirkefogó, mint a frissen felavatott millenniumi földalatti? Felülkerekedhet-e az angol virtus a magyar hidegvéren?
Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba 1970-ben születtek Budapesten. Hatévesen kerültek egy iskolapadba, s onnantól kezdve máig paródiák, átköltések, gimnáziumi, később pedig színházi darabok, librettók és forgatókönyvek, verses és prózai művek sokaságát írták együtt. Műveikből a József Attila Kör két alkalommal közölt válogatást (Rostáltatás a magtárban, 1998; A passzív apaszív, 2005). Győrei Zsolt manapság a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít a Művészetelméleti Tanszék docenseként, Schlachtovszky Csaba pedig televíziós dramaturgként keresi kenyerét. Mindez azonban nem gátolhatta meg őket abban, hogy évek szorgos munkájával megírják első nagyobb lélegzetű kalandregényüket."
Megjelenés: 11.13.
Kiadó: Libri
Ár: 3192 Ft (előrendeléssel) / 3990 Ft


Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el...
Nagyon meglepődtem, amikor megláttam az előjegyzési listában, de örülök neki, szerettem ezt a könyvet. A régi borító viszont jobb.
"Hadd mondjam el… Miért kerülik Melindát iskolatársai? S ő miért viselkedik olyan különösen? Alig beszél, egyre inkább magába zárkózik, pedig nagyon is szeretne ismét a közösséghez tartozni. Történhetett valami, de mi és mikor?
Mi okozza a zavart a tizennégy éves lányban s körülötte? Mi oszlathatja el annak a borzalmas nyári bulinak az emlékét, s teheti a helyére az ott történteket?
Ezt meséli el a szerző díjnyertes, több nyelvre lefordított, drámai erejű, ugyanakkor az iróniát sem nélkülöző könyvében."
Megjelenés: 11.15.
Kiadó: Ciceró
Ár: 2392 Ft / 2990 Ft


Jacqueline Harpmann: Orlanda
Nagyon meglepett a MM, hogy ilyen könyvet ad ki. A fülszövege alapján jónak tűnik - igaz, hogy még se az Orlandót, se Az órákat nem olvastam, de ez senkit nem zavarjon -, de nem értem, miért ilyen csajos borítót kreáltak egy szépirodalminak felcímkézett könyvnek.
"Aline Bergert, a párizsi vasútállomáson várakozó 35 éves irodalomprofesszort villámcsapásként taglózza le váratlan találkozása egy huszonéves fiatalemberrel. Addigi szürke, konvenciókhoz ragaszkodó élete egy csapásra fenekestül felfordul, és rádöbben, hogy ők ketten nemcsak hogy lelki társak, de a férfi mintha egyenesen a szakasztott mása lenne, fiúsabb kiadásban. Azokat a dolgokat szereti, amik után ő maga is vágyakozott fiatalabb korában, de anyja szigorú nevelése számára nem hagyott játékteret. Ki hát ez az ember, aki helyette teljesítette be álmait? És miért van az, hogy mindkettejük szívét a férfiak gyújtják lángra?
A belga szerző angolul is sikeres, Medici-díjas regénye egyszerre idézi meg Virginia Woolf hasonló című könyvének és Michael Cunningham Az órákjának hangulatát. Ez az érzelmes és gondolatébresztő mese arra a napjainkban rendkívül időszerű kérdésre keresi a választ, hogy miben gyökerezik a nemi identitás, mitől függ, hogy felnőve hol keressük boldogságunkat?"
Megjelenés: 11.18.
Kiadó: Metropolis Media
Ár: 2392 Ft / 2990 Ft


Rainer Marie Rilke: Szonettek Orfeuszhoz
Hogy verseskötet is legyen itt, és mert szeretem Rilkét (még ha nem is értem teljesen, rrr).
"A világirodalom máig egyik legnagyobb költője, Rainer Maria Rilke (1875-1926) 1919-ben költözött Svájcba, ahol Muzot egy régi lakótornyában alkotta meg kései életművét. Szigorú mámorban, olykor szinte a vers kereteit szétfeszítve keres nyelvi formát ahhoz, hogy a lét titkának egyenértékű költői megfelelőjét megteremtse. Lappangó kérdések egész hálója szövi át a verseket: Milyen az ember? Miben áll a szenvedés? Miféle szerepet játszanak életünkben a holtak? Csillapíthatja-e fájdalmainkat a művészet? Miért akarjuk inkább a vásári zajt, mint a csöndet? Milyen az igazi művészet? Könnyíthet-e kínjainkon, ha minden viszontagság ellenére eltökélten magasztaljuk a nehéz földi létezést? Csak önmagunkat szajkózzuk-e bölcsőtől a koporsóig, vagy be tudjuk teljesíteni a világegyetem törvényeit is? Tudunk-e emberhez illő értelmet adni a modern gépi civilizációnak? Meghalljuk-e a Föld önmagával és az éggel folytatott párbeszédét? Létezik-e idő, vagy lehetséges az időtlen, orfikus békesség? Ezek Rilke kérdései. Olvasás közben mindig arra gondolhatunk, hogy a bonyolult sorok közt saját életünk érdekeiről tűnődik itt a nagy költészet." (Báthori Csaba)
Megjelenés: 11.15
Kiadó: Scolar
Ár: 1592 Ft / 1990 Ft


Steven Saylor: A holtak méltósága
Hogy miii, ez vetekszik A halál angyalával? Kedves Agave, ne tedd ezt velem, idén nagyon hízelegtek nekem. Nem, nem szabad, jaaaj...
"1885-ben a gyors meggazdagodás és vad álmok reményével kecsegtető texasi Austint a „Cselédirtók” a félelem városává teszik. Az első áldozatukat, egy mulatt házvezetőnőt az ágyából kirángatva gyilkolják meg. Ezt követően még hat nővel végeznek, köztük a szép szőke Eula Phillipsszel, Will Porter banktisztviselő szerelmével. Egy évtizeddel később Porter híres íróként él New Yorkban O. Henry néven, a múlt borzalmaitól azonban továbbra sem tud szabadulni, sem követelődző zsarolójától. Egy titokzatos levél hívásának eleget téve visszautazik Texasba, hogy egy szadista gyilkos baljós nyomába eredve szembenézzen saját meggyötört elméje démonaival…, s eközben megdöbbentő felfedezést tesz.
Steven Saylor tizenhárom évvel ezelőtt a Gordianus-sorozatát hagyta félbe A holtak méltóságáért, hogy a történelem, irodalom és élénk fantázia ügyes keverékével, valamint létező szereplők és valódi bűntettek felhasználásával egy olyan lenyűgöző történetet írjon, ami mostanra Caleb Carr A halál angyala című mesterművével vetekszik."
Megjelenés: 11.21.
Kiadó: Agave
Ár: 3184 Ft / 3980 Ft


Arno Geiger: A száműzött öreg király
Mert érdekesen hangzik a fülszövege:
"Jól vagyunk című kiváló, nagyon osztrák regényével méltán nyerte el 2005-ben Arno Geiger a Német Könyvdíjat. Nagy sikerű új könyve szintén igencsak osztrák, de egyúttal – mint a mesés cím is mutatja – mitikusan egyetemessé táguló motívumon alapul.
A címszereplő a szerző Alzheimer-kóros édesapja, a „történet” az ő gondosan feltérképezett és okadatolt betegsége. Arno Geiger felmutatja, kihangsúlyozza mindazt, ami ebben az immár pusztuló, széteső, eleve magába forduló személyiségben figyelemre méltó. Mottóként idézi szavait, kideríti, kifejti értelmüket. Az apa megnyilvánulásai az élete tükrében nyerik el jelentésüket – miért nem akart kimozdulni a Bregenz környéki szülőfaluból, miután megjárta a háborút, miért ment tönkre későn kötött házassága –, de nem megfejtések, feloldások ezek, csupán hozzátartoznak az összképhez. Megelevenítés ez a szó szoros értelmében. Személyes hangú és tárgyilagos, pontos, nem oktató és mégis sokat megértető írás, lebilincselő olvasmány.
Látod, papa, az az a kerítéslábazat, amit saját kezűleg csináltál.
Igen. Elviszem.
De hát egy kőfalat nem tudsz elvinni!
Mi sem könnyebb.
Az lehetetlen, papa!
Majd megmutatom.
De papa! Hé! Hé! Azt nem lehet! Inkább azt magyarázd meg, hogy akarsz hazamenni, ha egyszer már otthon vagy?
Nem egészen értem.
Otthon vagy, és mégis haza akarsz menni. Az ember nem mehet haza, ha már egyszer otthon van.
Ez tényszerűen igaz.
És?
Ez az egész engem egyáltalán nem izgat annyira, mint téged."
Megjelenés: 11.13.
Kiadó: Európa
Ár: 2320 Ft / 2900 Ft


Finy Petra: A fűszerkatona
Ez már a vég, tartósan kezdenek érdekelni a mesekönyvek.

"Hol fakad a fiatalság forrása? Mit ajándékozott a citromtündér az embereknek? Mivel jutalmazta meg a jaguáristen a piaci macskát? Hogyan szelídítette meg a szerelmes lány a vad halakat? Mi a rizsszellem titka? Miért van a rénszarvasoknak angyalszárnyhoz hasonló agancsuk?
Finy Petra hét földrész ősmeséit írta meg e kötetben. A mítoszok világát idéző történetekben istenek, varázslók, tündérek, szerelmesek, különleges állatok mesélik és teremtik újra a világot és teszik mindezt fanyar bűverővel.
A kötetet Szegedi Katalin illusztrációi avatják igézően fenségessé."
Megjelenés: 11.18.
Kiadó: Cerkabella
Ár: 3120 Ft / 3900 Ft


6 megjegyzés:

  1. A Mustra összeválogatásakor láttam az Emmuskát, de nem mertem rákattintani. Erre most elkezdett érdekelni :D.

    VálaszTörlés
  2. Jajj, ez a Fűszerkatona nekem kell! Az ilyen népek különböző meséi/mítoszai dolgokkal mindig nagyon meg lehet fogni, és még ha szép képek is vannak benne... Csak drága.
    Meg még a Hadd mondjam el, keltette fel az érdeklődésemet, nem tudom eddig hogy kerülte el a figyelmemet.

    VálaszTörlés
  3. Andiamo: bocsi.:) Azért tartok tőle egy kicsit. Nem mintha az a veszély fenyegetne, hogy valaki bedobja az ablakon a könyvet.:D

    Catriana: ó, én bambula módon csak a szép illusztrációkra figyeltem fel. Igen, sajnos elég drága:/ De a Cerkabellát mintha szokták volna akciózni, nem?
    A Hadd mondjam el...-t nagyon szerettem, meg a Jégviráglányokat is.

    VálaszTörlés
  4. Nem tudom, erről a Cerkabelláról most hallok először, de mostantól figyelni fogom.
    Na, a Jégviráglányokról már hallottam/olvastam, és a Hadd mondjam el címe is ismerős de valahogy periférián kívülre keveredhetett, pedig az ilyen témájú könyvek mindig érdekelnek. Mindegy most felrakom a kívánságlistámra.

    VálaszTörlés
  5. Amadea, nem baj :). Szerintem nagyon jónak ígérkezik a fülszöveg alapján. Győrei Zsolt egyébként (Heltai) Jenőről is írt könyvet, A masamódba is ő válogatta a drámákat és ő írta a sok okos dolgot a könyvhöz :). Már csak ezért is kíváncsi vagyok :).

    VálaszTörlés
  6. Catirana: nem meglepő módon egyikünk se ismeri nagyon.:)
    :))

    Andiamo: óó, ez ígéretes hír.

    VálaszTörlés