2013. október 7., hétfő

Hotel Mámor

"Mrs. Ball gyakorlott ujjakkal lapozta át a cédulákat. Hét óra negyvenötkor lesz megint a csúcsidő, állapította meg, csaknem száznyolcvanan kértek ébresztést erre az időpontra. A három telefonosnő, ha megszakad, sem végez celük húsz percnél hamarébb, ami annyit jelent, hogy korán, hét-harmincötkor kelll kezdeni a hét-negyvenötösök ébresztését, feltéve, hogy elkészülnek addigra a hét-harmincasokkal. Hét-ötvenöt táján fognak végezni ezzel a csoporttal, és máris nyakukon a nyolcórásiak serege."

Arthur Hailey: Hotel
Értékelés: 4 lopkodás az 5-ből
Kedvenc karakter: Albert Wells

Warren Trent szállodája, a new orleans-i St. Gregory valamikor grandiózus, fényűző hotelt működtetett, de dédelgetett teremtménye a totális csőd szélén áll, a berendezések, eszközök elavultak, az alkalmazottak többsége rendszeresen megdézsmálja a készletet és saját üzelmeket folytat a szálloda kárára. Trentet pedig folyamatosan kétségek gyötrik, ugyanis ha nem talál sürgősen valami megoldást, az uniformizált hotelláncot működtető Curtis O'Keefe könyörtelenül bekebelezi a patinás St. Gregoryt....

A szállodák izgalmas dolgok, az emberek többségét izgatja, mi történik az elegáns étteremhez tartozó konyhában, az általunk leöntött asztalterítővel a mosodában, a személyzeti irodákban, a műhelyben, szemétégetőben stb. Ezekre a helyekre nyújt betekintést a regény - és persze a vendégek és alkalmazottak életébe.
Előbbiek és utóbbiak között is bőven vannak simlisek; megismerkedünk egy hercegi párral többek között, a nő fagyosabb, mint a Titanic jégtáblája, a férfi két lábonjáró szeszkazán. A repertoárban szerepel még egy profi hoteltolvaj, egy St. Gregory iránt rajongó kis öreg bácsi... és Marsha Preyscott, egy szép, elkényeztetett lány, akinek az apja állandóan úton van. Marshát nagyon sajnáltam a történet elején, de a végére nagyon megutáltam, akármennyire magányos és tanácstalan a helyzete, a saját eszét használhatná.
A kötet legfőbb szereplője az igazgatóhelyettes Peter McDermott, aki megpróbálja egyben tartani az egyre inkább szétcsúszó szálakat. Igazi hőstípus, aki a múltban elkövetett vétkéért vezekel, és a végén elnyeri méltó jutalmát. Készségesen együttműködik vele Christine, Warren Trent titkárnője, az egyik legrokonszenvesebb karakter. Érdekes személyiség a hotelmágnás, O'Keefe, jókat lehet szórakozni a bogarain, akárcsak az aktuális "barátnőjén", a szőke nő prototípusán, Dodón.
A karaktereknél jobban élveztem a történet alakulását, érdekes fordulatok következnek be, némelyek jól kiszámíthatóak, de van olyan, ami egyáltalán nem. Pl. a cselekmény vége, ami nekem kicsit furcsa is volt, de spoiler nélkül nem nagyon lehet róla beszélni.

Összességében tetszett a történet, de nem volt az a kiemelkedően jó. Lehet, hogy kivételesen igaza van kedvenc ősömnek, és tényleg a Repülőtér a legjobb könyve....

Ui.: Készült belőle sorozat, és az előbb pont ez ment a tévében...

Eredeti cím: The Hotel
Kiadó: Magvető
Fordította: Falvay Mihály, 1988 [anyám, egyidős velem]
Ár: [passz, az enyémen 90 Ft szerepel:]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése