2013. december 4., szerda

A nyúl mint jelkép

Alma H. Bond: Ki ölte meg Virginia Woolfot? című könyvében többször feltűnik a nyúl motívuma - az írónő Lapin és Lapinova című novellája kapcsán és egy levélben vagy naplóbejegyzésben mint önmaga hasonlata -, Szabó Magda pedig Nyúlnak becézi a férjét, Szobotka Tibort. Eszembe jutott még egy csomó nyuszi (Gesztenye, a honalapító; A borostyánszemű nyúl, Alice Csodaországban stb.), és gondoltam, utánanézek, miért ilyen gyakran használt jelkép.
Lusta voltam elmenni a könyvtárig, úgyhogy csak az interneten kutakodtam.

Kép innen
- Aphrodité kísérő állata, a bujaság, ill. termékenység szimbóluma, ezért a halál és újjászületés jelképe, valamint a húsvéti feltámadásé;
- a keresztény jelképrendszerben: Szűz Mária győzelme a testi vágyak felett;
- az Ótestamentum szerint tisztátalan állat;
- a legtöbb kultúrában a Holdhoz kapcsolódik, mert a telihold foltjai nyúl alakot kerekítettek ki. Buddha próbatétele során a nyúl feláldozta magát, ezért Buddha a Holdba emelte.
- "A gyermekrajzok gyakran visszatérő figurája a nyúl, mely őrző állatként a szüzesség, a gyermeki ártatlanság és tisztaság szimbóluma." Cukik ezek a magyarázatok.

(Forrás: Sulinet - A nyúl)

- A mexikóiak szerint a nyúl találta fel az írást, ez nagyon tetszik.:)
- Az afrikai mesehősök között ő a legravaszabb állat;
Nem fogom az egész cikket kijegyzetelni, alapos, áttekintő, érdemes elolvasni annak, akit érdekel. Kicsit okosabb lettem, de Szabó Magda magyarázatára nagyon kíváncsi lennék.7 megjegyzés:

 1. Eddig fel sem tűnt, hogy ennyi mindenben ott a nyuszi. De most eszembe jutott az Amikor Isten nyúl volt c. könyv, nemrég olvastam. Abban is olyan fura szerepe van a nyúlnak, nem tűnik jelentősnek, de valahogy mégis végig jelen van a háttérben.

  VálaszTörlés
 2. Soha nem gondolkodtam még nyulakon :)
  Milyen a Ki ölte meg Virginia Woolfot?

  VálaszTörlés
 3. katacita: tényleg, még az a könyv is ott van.:)

  ilweran: pedig mily jelentős jószágok!
  Meg akartam írni neked ezt a könyvet levélben, csak délelőtt elszállt a netem. Szakmailag nem tudom értékelni, nekem érdekes volt. És csak 490 Ft a Könyvudvarban!
  Ma meg megrendeltem Bécsy Ágnes könyvét:$

  VálaszTörlés
 4. Updikenak is van egy nyulas regénysorozata!
  (hehe a Bécsy könyv :D)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szaporodnak ezek a nyulak.:))
  (Örülsz, mi? Gaz csábító:P)

  VálaszTörlés
 6. 490??? Megyek, meg is nézem :)
  A Bécsy könyv, az remek!

  VálaszTörlés
 7. Nézzed, nézzed.:)) Korábban még olcsóbb volt.

  VálaszTörlés