2014. november 29., szombat

Novemberi kopottság

Csak egy kicsit sugárzik a címből a kopár tél iránti ellenszenvem, de legalább könyvet nem vettem ennek csillapítására - nem mintha nem tudtam volna (mindig tudnék, csak próbálok tudatos lenni), csak azt is tudom, hogy a december brutális lesz, hat ajándékot kapok, és tegnap adtam le egy Bookdepós rendelést, teljesen tudatosan, mondhatni, több hónapos kínlódás után.
(Nagyon kérem, ne küldjetek nekem könyvet, egy szép képeslappal, kézzel írt recepttel meg tealfilterrel bőven boldog leszek. Azért írtam három dolgot, hogy aki mégis szeretne megajándékozni, az tudjon válogatni és ne jelentsek plusz dilemmát a többi megajándékozandó személy mellett.)

Az olvasásban nem produkáltam magas számot, de nem izgat, már inkább a minőség, mintsem a mennyiség izgat - ettől függetlenül szeretek sok könyvet olvasni meg látni, hogy fogynak a veszteglő olvasatlan könyveim -, és mind a négy jó élmény volt, úgyhogy elégedett vagyok velük és magammal is.:)
China Miéville: Patkánykirály Guillermo Martínez: Oxfordi sorozat A. S. Byatt: Mindenem Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell?
További egyezés, hogy a lila és a piros szín dívott novemberben.
(Picsába, a Mindenemről még mindig nem írtam.)
A Patkánykirály Miéville régi-új regénye, teljesen tisztes urban fantasy, hozzáértők szerint ideális az íróval való ismerkedéshez, nem olyan elborult, mint a Perdido, és nem olyan vaskos, mint az Armada vagy a Kraken. Csak bátran, nekem két könyv alapján nagyon tetszik az író elképzelése a világról (ez az én lelkivilágomról és elárul valamit, de nem azt jelenti, hogy szívesen élnék Miéville fantáziájában, ó, nem). Az Oxfordi sorozattal kicsit megszakítottam a Mindenem olvasását, mert nem akartam magammal cipelni a siófoki félmaratonra azt a nagy dögöt. Kellemes meglepetés volt ez a pici krimi, mindenkinek ajánlom. Ráadásul argentin szerző.
A nagy dög. Hm. Hosszú évek óta halogatom, mert minden tekintetben monumentális és megveregetem a vállam, amiért, túl a tizenkét várólistacsökkentő olvasmányon, még idén elolvastam.
A Milyen egy női mell? egy gyöngyszem, Kőrösi gyönyörűen ír. És bravúrosan, mert kevesebb mint háromszáz oldalon összehozott egy szerte indázó családregényt, amelyben a történelem is hangsúlyosan jelen van. Aki fél a magyar irodalomtól, próbálkozzon vele és Halász Margittal, abszolút felhasználóbarát szerzők.

Így, az év vége felé haladva a könyvmolyok és a listamániások (meg a listamániás könyvmolyok) különböző mértékben foglalkoznak a "Még idén"-tervekkel. Nálam az lett volna az igazi, ha elolvasom az idén beszerzetteket - a karácsonyra kapottak kivételével -, a visszamaradt két tavalyi karácsonyi könyvet és mind a huszonnégy várólistacsökkentőt. Ez nem fog összejönni, de a fene bánja.:)

A többiek:
Dóri
Katacita
PuPilla

14 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett neked a Kőrösi a könyv :)) A Mindenem nekem jövőre lesz vcs-s, most küzdök a hasonlóan monstrum Lucrezia Borgia életrajzzal (elég olvasmányos amúgy), még ha nem is lesz meg az idei vcs, akkor is örülök, hogy túlleszek rajta :D
    Jaj épp most gondolkodtam, hogy írok egy - mit tervezek még az idén bejegyzést :D
    Ja és 0 könyv? Ügyes! :))

    VálaszTörlés
  2. Igen, láttam, jó nagy fába vágtam a fejszéd.:)
    Írjál, imádom mások listáit olvasni.
    Köszi.:) Azért te is ügyes voltál két könyvvel, amiket ráadásul már el is olvastál.

    VálaszTörlés
  3. Gratula, most te voltál megint király lány! :D :D
    "Felhasználóbarát szerző" ez tetszik. És tök jól összejöttek a színek a havi olvasásokban :)
    Nekem is volt depós rendelésem, mindjárt össze is rakom a posztot, jaj csak a fránya ebéd se főzi meg magát... :D

    VálaszTörlés
  4. Mit rendeltél a bookdepóról? :) Én idén már semmit sem fogok venni, ha bírok magammal akkor jövőre sem. (Igazából semmit sem spórolok vele, mert elköltöm a pénzt simán másra.)

    VálaszTörlés
  5. Pilla: köszi.:) Neked kettő vétel volt betervezve, nem?
    A főzés rengeteg időbe kerül, igazán lehetne önműködő dolog.

    Zsófi: E.B. Hustvedtől (olyan hülye neve van) a The Resurrectionist-et és Az almamag ízét angolul.
    Rejtsd el magad elöl a pénzt, nekem néha bejött. A könyves étvágyam nekem most jól fog lakni (éljen a karácsony), de szeretnék két körömlakkot (valójában vagy húszat), kellene egy új táska (a jelenlegi már elég kopott) meg egy új telefon, mert a mostani szeret magától kikapcsolni és nem működik a GPS-e.

    VálaszTörlés
  6. Amadea, igen, két vétel volt, azok meg is jöttek, a Shriver meg a Ferris, a másik három ami hozzájött a havihoz az reci volt, és nem voltak betervezve :)

    VálaszTörlés
  7. A The Resurrectionist jól hangzik. :) Az almamag ízét meg anyu mostanában fogja olvasni, majd kifaggatom róla.

    VálaszTörlés
  8. A The Ressurectionst lehet egyszer majd kölcsönkérem, nagyon érdekel! És nagyon ügyes voltál, de azért megnyugtató, hogy a december neked se lesz könyvmentes. :P

    VálaszTörlés
  9. Jókat rendeltél a bookdepóról!:)
    Ó, imádom, ha harmonizálnak a könyvek színei egymással...
    A Milyen egy női mell? a címe miatt nem érdekelt eddig, tudom, hülye vagyok (nem prűd, max komplexusos:D), de amit írsz róla, lehet, hogy nekem jó lenne, úgyse tudom soha, hogy milyen "felhasználóbarát" magyar regényt olvassak.

    Ügyes vagy a nulla könyvvel, most nálam is ez volt a helyzet:)

    VálaszTörlés
  10. Gratulálok megint az önmegtartóztatáshoz, szuper, hogy ilyen hónapot zársz - ismét! :) Kicsit megnyugtat, hogy a november másnál sem volt nagyon termékeny sem vásárlás, sem olvasás tekintetében, bár a Mindenem egy hatalmas monstrum, azért az nem egy-két napos olvasást kíván :)
    A Milyen egy női mell?-t én is imádtam, annyira örülök, hogy csere útján be tudtam szerezni. Az új könyvét, a Szívlekvárt is nagyon szeretném elolvasni, remélem, hasonlóan szép élményt kapok majd tőle.

    VálaszTörlés
  11. Pilla: a recik megérkezésében meg teljesen vétlen az ember.;)

    Zsófi: remélem, hogy jó lesz. Kicsit félek a csalódástól, de ha már a csontvázakat nézegethetem, jó lesz. De beteg vagyok.:D
    Mindenkit figyelmeztetek Az almamag esetében, hogy korántsem olyan nagy szám (az elején meg elég döcögős a magyar fordítás), olyan kis langyi női generációs regény. Majd írd meg, hogy tetszett anyukádnak.

    Nita: oké.:) Áh, tudod, ha az ember már eleve NÉGYET kap, akkor már legyen eredszelahajam.:)

    katacita: remélem, hogy jók lesznek. Ritkán nézegetem azt az oldalt, nagyon veszélyes.
    Nyugi, nekem se tetszik a Kőrösi címe, sokkal szebbeket is kaphatott volna.
    Ó, dehogynem, ott van pl. A vérgróf-sorozat.:) Lehet, hogy írok majd egy magyaros tematikus postot is.
    De van ám Kőrösinek olyan című könyve is, hogy Szívlekvár (ez a legújabb), meg ami nekem nagyon tetszik, az Orrocskák.:)
    Ügyes vagy te is, gratula! Karácsonyra érkezik ez-az?

    Nikkincs: köszi.:)
    Én is szeretném elolvasni, bár, bevallom, kb. bármi jó lesz, ami megvan a könyvtárnak tőle.

    VálaszTörlés
  12. Jól van, írjál csak, nekem jól fog jönni. :)
    A Vérgróf, igen, csak azt már elolvastam:D Mindegy, még ott van Kondor Vilmos is pl, ő is hasonló. Ezt a Szívlekvárt harmadszor olvasom szilvalekvárnak, de talán nem én vagyok az egyetlen:D
    Karácsonyra talán igen, egy győri molyklubos tuti, meg remélem a pasim is felfedezi a pinterest wishlistemen a bookdepós könyveket:))) (Ha nem, akkor veszek magamnak, abból se volt még sose baj:D)

    VálaszTörlés
  13. Kiderült, hogy már elolvasta. Hát kb. azt monda róla mint te, nem túl nagy szám, de egy olvasásnak jó.

    VálaszTörlés
  14. katacita: jaj, fel kell írnom, különben elfelejtem.:D
    Igen, Kondor is hasonló.
    Szilvalekvár.:)) Béna vagyok, nekem még nem sikerült félreolvasni.
    _Véletlenül_ essen a monitorodra a pillantása, amin éppen a kívánságlistád van, hátha segít.;)
    Á, igen, magunknak venni a legkönnyebb.

    VálaszTörlés