2014. november 19., szerda

Teafanatikus

Mindig szerettem teázni, de ez kezd erőteljesen angolkisasszonyos vonásokat ölteni.


Ez a jelenlegi felhozatal (a kamillavirágzatot lehagytam, mert egy tonna méz és egy liter citromlé nélkül ihatatlan, meg a dobozos Twinings Earl Greyt is, mert ajándékcsomagban van, ami nem az enyém), de még számtalan félét szeretnék kipróbálni. A Milford friss szerelem, natúr, nem tolakodó az ízük, kivéve az acerolás rooibost. Vele kicsit hadilábon állok, jobban szeretem a Somersetét és a Greenfieldét (utóbbi nem szerepel a képen). A Lady Grey könnyű, illatos fekete tea, ami nem okoz heveny szívkalapálást, akárcsak a citromos Lipton, amely a reggeli rutinos teám. A másik két Somerset a Csokis cseresznye és a Diótörő, egyik finomabb, mint a másik.
Aki Pesten lakik (vagy ide látogat), menjen el a Zöld Cicába, nagyon finom teáik vannak és gyömbéres kekszet is adnak hozzá. Legutóbb A császárnő álma (?) fehér teát ittam, mert azt még nem próbáltam, meg az Aranyos éjszakák roiibost, fezerrel megosztva. Ő közölte velem azt a lényeges információt, hogy a Könyvudvar mellett van egy teabolt, amit meg szeretnék látogatni. Ja, harmadikként díszeleg ott egy cukorkabolt is, kész vesztőhely nekem az az udvar.

Király, a könyvek és a körömlakkok mellé felsorakoztak a teák is. Miért nem a gyufaskatulyákra bírok ráizgulni?


25 megjegyzés:

  1. Gondolom ezeket te meg is iszod... :) Én csak gyűjtöm őket, és hébe-hóba iszom egy bögrével. Múltkor is majdnem vettem egy új doboz fekete teát az aldiban, csak mert olyan guszta doboza volt, végül sikerült a kezemre csapni. Sajna tea téren rohadt finnyás vagyok, ez a vanilla chai is, amit nemrég vettem a müllerben, borzasztó, de legyűrtem ma egy pohárral, mert állítólag az édesgyökér egészséges... kár, hogy az íze katasztrófa :D
    A Lady Grey jónak hangzik, a neve is tökjó. Olyan Snow Waltzom van otthon, de a pasim nem bírja a szagát, úgyhogy feláldozom magam érte.

    VálaszTörlés
  2. Hmm, a múltkor kerestem azt a teaboltot, és mintha már nem láttam volna... Pedig nekem is az a kedvencem.

    VálaszTörlés
  3. katacita: pontosabban megisszuk.:) Én sajnálok egy bögrére egy filtert elpazarolni, három-négy a minimum. De az a legjobb, amikor teáskannába teszem a filtert és ráöntöm a forró vizet, sztem ez adja ki legjobban az ízét. Persze a filter papír fityegője mindig beleesik a kannába...
    Chai-t még nem próbáltam. Óvatos duhaj vagyok, mert ha megvettem, meg is kell inni. Kár, hogy nincs egy darabos "kóstoló", ami alapján el lehet dönteni, kell-e a tea vagy sem.
    Vajon a rooibosra mit mondana?:) Bődületesen erős illatuk van.

    blackett: jaj, ne már, hogy megszűnt!:o

    VálaszTörlés
  4. Teamániás vagyok én is :D Tavaly kaptam egy cuki teásdoboz, na az mindig tele van, illetve még rá szoktam pakolni legalább egy-két doboznyit is. http://instagram.com/p/mf2xl7FL6a/?modal=true
    Nekem már évek óta az abszolút kedvenc a pickwick zöld tea citrommal. Jó pár éve ittam twinings zöld teát naranccsal, az indított el a zöld tea imádat felé. Persze ez meg se közelítheti az 'igazi' zöld teát.
    Ezen kívül most melóban fogyasztom a tavaly kapott naturlandos téli teaválogatást, meg a pickwick citrom-barack-narancs fekete teáiért vagyok oda.

    VálaszTörlés
  5. Teadobozon én is gondolkodtam már, csak perpill nem tudnánk hova rakni.
    Lehet, hogy az én ízlelőbimbóimmal van baj, de a Pickwickkel hiába próbálkoztam.
    Nekem is volt pár téli Naturlandem, némelyiknek elég fura íze volt. A Twinings zöld teájával csak flörtölök, mert ezer forint egy doboz teáért már éppen túl van a lélektani határomon...

    VálaszTörlés
  6. Ááháá, Dóri, látom ám a Greenfield szőlős teáját!:)

    VálaszTörlés
  7. Én a Teekannésekre vagyok most ráizgulva, szerintem Milford szintűek, de olcsóak. Nagy kedvenc a Zen Chai - mangó ízű zöld tea.
    Lapsang Souchong - erősen füstös ízű volt már? Somerset az is.

    VálaszTörlés
  8. Együttérzek, itt is egy tearajongó. Csak én durván űzöm, van teadobozom (tavalyi szülinapi ajándék), és már nem állok meg a filteres teáknál, rákattantam a szálas zöldtea-keverékekre, de néha befigyel egy gyümölcskeverék is. Nekem a Lady Grey és az Earl Grey gyerekkorom teái :)
    Ha a körömlakkmennyországban jársz (Nailland Westend), onnan pár lépés a Katona József utcában az Első Pesti Teaház, én nagyon szeretem a keverékeiket, a kiszolgálás is kedves és mindenféle kiegészítőik is vannak, persze nem olcsó mulatság, ahogy a szálas tea már magában sem, dehát a 'minden körömlakk mellé jár egy új tea' elvén lehet bűnözni :)

    VálaszTörlés
  9. Ja, és ha egyszer kipróbálod a keverékeket, meg az 'igazi' teát, onnantól nem fogod érteni, hogy tudtad meginni a zacskós borzalmakat :)

    VálaszTörlés
  10. Imádom a teákat, nálunk is nagyon sok féle van itthon, nemrég vettünk az Aréna angolboltban Twinings Earl Greyt meg valami citromos-gyömbérest, isteniek. De a gyümölcsös teákat is szeretem, és nem vagyok teanáci, szerintem a filteres tea is tea, nem csak a füves, vagy darabos, vagy mi az :D éééés néha szoktam egy leheletnyi tejet tenni a teámba, nah, mi vagyok ha nem angolkisasszony én is? :D

    VálaszTörlés
  11. @Amadea - jaa a twiningstól engem is az ára tart vissza :D jjaaa a greenfield az tényleg finom, hmm vennem kell, jó is h mondod! :D

    VálaszTörlés
  12. Gyümölcsteából szerintem a Mecsek teák a legjobbak (van nekik filteres és szálas is), meg a Pickwick gyerekteák. (Az agyon aromázott műízű dolgokat nem szeretem.)
    Főnökék szoktak még hozni Londonból jókat, de azok sajnos nem tartanak sokáig.
    Ami nem ízesített abból a kedvencem a lapacho, de általában lusta vagyok megcsinálni.
    Sima szálas rooibos és zöld tea az mindig van itthon. :) (Most jut eszembe van valahol genmaicha is, majd csinálok belőle ha hazaértem.)

    Amúgy mindezek ellenére inkább vagyok kávés mint teás. (A délután öt órai szent kávézásomat senki se merje megzavarni. :D)

    VálaszTörlés
  13. Családilag régen sokat teáztunk, akkor mi is hárman ittunk meg egy filtert és teljesen jó volt az úgy.
    A világ egyik legrosszabb dolga, amikor a papír izé beleesik a pohárba / kannába :D
    A kóstolóban én is benne lennék:) Tavaly ilyenkor fedeztem fel a dm-ben az Alnatura Adventi Kalendárium teát, amiben értelemszerűen 24 filter van és mind más. Elég "bio" ízük van, vagy nem is tudom, hogy írjam, meg azért sok a hasonlóság, de vicces. Egyik-másikból vennék is egy 20-as csomagot, csak olyan meg nincs.

    Pupilla, a tej nálam is alap, amelyik teát nem lehet tejjel inni, az nekem kilőve:D

    VálaszTörlés
  14. Teafanatikusok egyesüljetek :)
    Asszem neked mutattam a teáspolcunkról képet, emlékszel? :) a hely nagy akadály, nálunk perpill egy egész étkezőasztal feletti polcot elfoglal a számtalan teásdoboz, többnyire mind tele is van szerencsére :)
    Abszolút egyetértek Millabellel, ha egyszer rákapsz a szálas teákra, utána a filteres csak "futottak még" kategória lehet - viszont sajna pont eléggé lusta vagyok ahhoz, hogy a hétköznapokban filterest igyak :) azokból viszont érdemes minőséget keresni, Pickwick meg Lipton inkább felejtős ;) mi a Milfordról leszoktunk, drága lett és annyival nem jobb mint a többi, Teekanne finom és jobban megéri :) a Greenfieldet is szeretem, de érdekes módon nekem az mind kicsit gyenge, kispórolták belőle az anyagot :s Twinings Chai az örök szerelem, de fekete teák hálistennek mindig érkeznek hozzám Londonból ezért nem veszek :) (fekete tea csak tejjel :D )
    A Somerset meg a Vörös Oroszlán fura nevű keverékeit én is szeretem, ha meg gyümölcstea és nem filteres, akkor ajánlom a Müller sajátmárkás teakeverékeit, nem tudom a nevét, sokféle van és nagyon intenzív az ízük.

    VálaszTörlés
  15. szeee: annyira nem figyeltem őket, de mintha a Sparban nem lennének sokkal olcsóbbak (bár nem mindegy, hogy hol veszed őket, az Örsön lévő Sparban pl. 140 forinttal olcsóbb a Milford). Még a Pickwick is flancol, van olyan árban teája, ami a márkásabb teákéival vetekszik.
    Mangó ízű zöld tea, jól hangzik.:)
    Nem, csak ezt a három félét próbáltuk ki eddig, mert nem egy olcsó hobbi ez se.:D

    Millabell: én is rákattannék, ha lenne rá annyi pénzem.:) Az Árkádban lévő Naillandnél szoktam csorgatni a nyálam, mondjuk, ott meg a Somerset van. Ha meg egyszerre vennék lakkot meg teát, bejelenthetném az államcsődöt.:))

    Pilla: A Twinings Earl Grey nagyon finom.:) Én igyekszem semmiben se náci lenni, szeretem a szálas teákat, állati finomak, de reggel, kómásan még menni se tudok, nemhogy teatojásba teafüvet pöttyintgetni.
    All-inclusive angolkisasszony vagy.:) Sajna nem szeretem a tejet, pedig jó lenne kipróbálni teával. Mézet szoktunk néha belerakni, meg pici citromot facsarni, de általában üresen nyomatjuk.
    Meg nem akarom sznob módon művelni a teázást, elveszi a dolog örömét.

    Theodora: van málnásuk, mangós asszem, Tropical. Meg kamilla is, ha szenvedni akarsz.:D

    Zsófi: majd kipróbálom a Mecseket.:) A Lapachót még nem mertem megkóstolni, az egyik barátnőm szokta inni, de azt mondta, nagyon durva íze van.

    katacita: és nehéz kiszedni, mert azonnal szétázik.:D

    VálaszTörlés
  16. Nagyon durva? :D Szerintem teljesen kellemes.

    VálaszTörlés
  17. ilweran: igen, tudom, hogy a szálasoknak intenzívebb az íze, meg egészségesebbek meg minden, amit akarsz, de egyrészt én is lusta vagyok, hogy állandóan ezzel szöszöljek, meg nincs annyi pénzem, hogy csak szálasat igyak. Ahogy három ezres lakkot se veszek.:D
    Hmm. Az íróasztalos képekre emlékszem, meg a nappalisokra, de sajnos a teapolcosra pont nem, bocsi.:$
    A Lipton citromos fekete teája nekem bejön, az elég gyenge ahhoz, hogy ne kalapáljon tőle a szívem. A Greenfield fekete és earl grey fantasy teájától már szokott, főleg, ha hirtelen hajtom le.
    Megnézem majd a Müller teáit.:)

    VálaszTörlés
  18. Ja, a Sparban nyilván nem igazán olcsó a Teekanne, ha jól emlékszem 600. Piacon viszont nálunk jó sokféle íz van és 350-400 Ft. Én ott szerzem be.

    VálaszTörlés
  19. Na akkor legközelebb megmutatom ezt is ;)
    A lustaságra jó megoldás beszerezni egy klassz szűrős bögrét, nekem vannak szépek, jobb mint teatojással bíbelődni (pláne mert a fém nem tesz jót a teának). Persze ez nem megoldás az árra sajnos :s
    Óh, hát ez egy komoly különbség, nekem ahhoz hogy teától kalapáljon a szívem minimum Tetley kell (marha erős angol fekete tea, veri a kávét :D )
    Teekanne teákat mi is piacon vagy DDA-ban szerzünk be (kínai :D ), négyszázért.

    VálaszTörlés
  20. Katacita, az Alnatura kalendáriumos teákat én is ismerem, de tényleg az a bajuk, hogy némelyiknek olyan nem is tudom fűszeríze van, meg zöldíze :D olyan furák. De van néhány jó, amiből én is meginnék többet, de persze azokat nem lehet külön kapni.

    Ilweran, tényleg, a Teekanne teák nagyon finomak! Granny's finest az egyik kedvenc, de nagyon sokfélét szoktam venni, válogatásokat is, meg egész dobozt. :)
    A Müller saját márkást mi is szeretjük, eggyel jártunk eddig pórul, valami love-os limitált volt, citromsárga zacsiban, isssszonyat márcédes, megnéztük és vannak benne a keverékben eleve ilyen cukorpelyhek vagy mik, hát én majdnem kidobtam a taccsot mikor megláttam, én cukor meg rejtett cukor kerülő vagyok, és ráadásul Zember is még rámézezett, hát undorító volt, de sajnos még plusz ízesítés nélkül is rettentő édes.

    Amadea, hát igen, a reggeli kelés, készülődés az külön kategória, örülök ha összerakom magam időben, este kikészítem a bögréket, filtereket, és Zember forral vizet. Megvan a rituálénk :D Két hete három év alatt először elfelejtettem kirakni este a filtereket, és micsoda feddést kaptam :D :D :D persze csak viccesen :D

    VálaszTörlés
  21. Ilweran, nekem Müllerben vásárolt hálós teatartó betétem van, vagy nem tudom hogy hívják, kb ezres volt, és nagyon praktikus, mert csak kiskanállal belekanalazom és van kis teteje is, totál nem vesződős, mint a kisebb teatojások, és tartós is.

    Tetley!!! Az jó tea! Van ám belőle decaf is, én azt is szeretem :)

    VálaszTörlés
  22. Uramatyám, mennyi tea és mennyi teafanatikus komment :) Jelenleg azt hiszem 5 fajta doboz van otthon nálam felbontva, ezeket kombinálom. Amire én nagyon rá vagyok kattanva az a Teekanne teák közül a Kaminabent (ez narancs-marcipános), meg vettem egy rumos-szőlőset is - imáádom mindkettőt. Néha amolyan napközis teát is imádok inni (ja, mert amúgy én natúrban iszom őket, megfázás esetén mézzel maximum), szóval ez a fekete teát jelenti citrommal és cukorral - itt pedig szintén a Teekanne Earl Grey a kedvencem. Aztán katacita ajánlására kipróbáltam a Rooibos Chai-t - isteniiii, a reggeli munkahelyi első kávémat ezzel helyettesítem :) Télen pedig a Milfordtól a teás-fahéjas a nagy-nagy kedvenc.

    VálaszTörlés
  23. Katacita és Pupilla, azzal az Alnaturás teakalandáriummal én is szemeztem, de végül jó kislány voltam és nem vettem meg. :)

    Amúgy nálam változó ez a teadolog, néha teljesen rá vagyok kattanva, máskor meg feléje se bírok nézni. Én most kaptam szálas teából egy Téli mese nevű keveréket, na az nagyon finom. Nagy kedvenc még nálam a Gárdonyi teaház teái, igaz filteresek, de abból a jobb fajták.

    Meg nem is mondtam, múltkor a Fővámon találtam egy boltot, ahol valami brutálisan széles kínálat van mindenféle teákból, valamikor elviszlek oda. :)

    VálaszTörlés
  24. Nikkincs, örülök, hogy ízlik a Rooibos chai, majdnem olyan mint egy jó kis mézeskalácsos kávé, ha az ember tejjel issza:)
    Nita: ügyes vagy :D

    VálaszTörlés
  25. szeee: a Teekannéval még nem foglalkoztam annyira a piacon. Az Örsön lévő Sparban és a piacon kb. ugyanannyiba kerül a Milton, egyelőre ennyit tudok.:D De majd megnézem ezt is.

    ilweran: vicoomte mondta, hogy a vízforralóhoz van ilyen bigyó, amibe csak bele kell tenni a szálas teát (egy tölcsér), csak nem tudom, hová raktam...

    Nikkincs: fogalmam se volt, mit szabadítok a fejemre.:) A narancs-marpicános nagyon jól hangzik.

    Nita: olyan figyelmes vagy.:)) Majd ha egyszer megyünk a Trapézba, ill. függ a nyitvatartástól.

    VálaszTörlés