2013. szeptember 5., csütörtök

"Árvalányhajas, pipimpéres halmok"

"Tüdős Imre tűzoltótiszt Marikát választotta, vagyis hát Marika varázslatosan csicsergő, ámulatba ejtő énekhangját. Benne volt abban a homok összes csillogása és keserűsége, a Kétvízköz madarainak keservesen megindító, ámde mégis kívánni valóan lágy, csábító trillája. Mondta is Imre, hogy ha neki ilyen hangja lenne, akkor ő nem figyelné itt egész nap a tüzet, kinyitná a száját, trillili-trallala énekelne egy kicsit, aztán tartaná a sapkáját. Ez a szép, kackiás bajuszú, derék nagy ember, akinek legkedvesebb hobbijai közé tartozott az evés és az ivás, még arra a gusztustalanságra is képes volt, hogy szeretkezés közben megegyen egy cseréptál almás pitét."

Halász Margit: Gyöngyhomok
Értékelés: 4.78 pirosítógyökér az 5-ből
Legszebb név a világon: Ördög Rozál

Ezt a könyvet több, mint egy hónapja olvastam, a szülinapomon kezdtem el, három nappal Azután, a tudatom még ködös, és akárcsak A tizennégy karátos autó esetében, még itt se nagyon tudok figyelni a történetre. De volt egy tagadhatatlanul kedvező hatása: olvasás közben éreztem, hogy kicsit jobban érzem magam.
Olyan volt, mintha az írónő leült volna mellém, és miközben telesírom a hímzett keszkenőjét, mesélt nekem egy édes.bús történetet Négyökrű Mihályról, az autodidakta faterítőről, a Homokhát ezüstkupolás csendjéről, a máriakék égről, szelekről, állatokról, emberekről, és minden bonyodalom kezdetéről, a szerelemről, valamint Csilige Sándor lápi emberke eltemetett gyöngykincséről, ahol mindent megad az Úr és a homok.

"Kedvenc története nádirigó tündérkisasszonyról szólt, aki beleszeretett egy vaddisznóvá varázsolt, takaros termetű kanászlegénybe. A kis rigó ott ringatózott a disznó hátán, és parányi csőrével csipkedte szerelméről a bögölylegyeket. Évek múltán a kotubanya megkegyelmezett nekik, és visszavarázsolta őket emberré, de akkorra már sajnos elmúlt a szerelmük, és életük végéig arra áhítoztak, hogy bárcsak még egyszer rigó és vaddisznó lehetnének. De nem lettek. Mert az élet nagy kegyetlen, nem olyan, mint a mesében, hogy hipp-hopp, az legyek, ami akarok, még a legjobb esetben is csak annyi, hogy lehetek valami, és kész."

Igen, Halász Margit mesél a regényeiben, de kegyetlen, igaz mesék ezek, ahol, ha találkozik is a királykisasszony és a szegény kondás fiú, ritkán élnek boldogan, amíg meg nem halnak. Mindenki menekülne innen, de a homok, a kunsági, rideg homok lehúzza őket, ami beissza a vért és látta az emberiség minden bűnét és boldogságát.

Ui.: hogy lehet egy szőlőkártevőnek olyan gyönyörű neve, hogy "ékköves araszoló" és "szőlőilonca"?!

Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2011
Ár: 2990 Ft
Az írónő honlapja


7 megjegyzés:

  1. Régóta kívánságlistás, most csak még jobban megjött hozzá a kedvem :)

    VálaszTörlés
  2. Biztos vagyok benne, hogy imádnád.:)

    VálaszTörlés
  3. Nem is emlékszem ezekre a kártevőkre, pedig olvastam :)
    Az araszolóról amúgy nem tudom, mi, de a szőlőilonca tananyag volt :) Egyébként a latin nevek is tök jók tudnak lenni. Ja, és szerintem ez tetszeni fog: van olyan, hogy üvegszárnyú ribiszkelepke :) A latin neve is szép: Synanthedon tipuliformis.
    De az én kedvencem még mindig a Subcoccinella vigintiquatuorpunctata, becsületes nevén lucernaböde :) Olyan jó ropogós hangzása van, ha kimondod :)

    VálaszTörlés
  4. Nokedli: ó, tényleg vannak ilyenek? Tökj... öö, nem, de a nevük szép.:)
    Jaj, az üvegszárnyú ribiszkelepke tényleg nagyon szép:))
    Hát, én ezt nem tudom kimondani, de a lucernaböde jól hangzik.:) Jessszus, sose bírnám megcsinálni a szakod.

    VálaszTörlés
  5. Persze :) Araszolók is vannak, csak én csak egyre emlékszem a tananyagból, az meg a köszmétearaszoló névre hallgat (alias Abraxas grossulariata, ha jól rémlik) :) Nekem a bivalykabóca neve is tetszik (Ceresa bubalus? asszem.). Meg a mogyoróormányos, meg ne kérdezd miért. Na jó, azért mert szerintem aranyosan hangzik, na :D
    Ó, én imádom kimondani, ha megyünk könyvtárba szólj rám, szívesen elropogtatom :D Viszont volt amúgy pár növény, amit soha nem tudtunk kiejteni. Pl a Koelreuteria vagy mi az istennyila, ami ha jól emlékszem magyarul csörgőfa. Meg volt valami balkonnövény, amit tényleg senki nem tudott kimondani, mind azon drukkoltunk, hogy nehogy azt kapjuk dísznövény beszámolón (nem lehetett hibázni egyet senem) :D
    Eh, soha ne mondd, hogy soha :)

    VálaszTörlés
  6. Köszmétearaszoló, de cuki:)) A mogyoróormányos hipercuki, teljesen érthető, hogy annak találod:))
    Oké:))
    Csörgőfa... ez elég baljósan hangzik, mint a csörgőkígyó:)

    VálaszTörlés
  7. :))
    Látványra nem baljós, egy egészen csinos díszfa :) A terméséről kapta a nevét, nézd csak: http://www.veriflor.com/assets/products/Koelreuteria.jpg
    Ámbátor vannak sokkal, sokkal szebb díszfák is. De most inkább befogom, fa-mániás vagyok, órákig tudnék róluk áradozni :D

    VálaszTörlés